Asma alergi

rencana cahya

Penyakit iki ditondoi kanthi cronisasi kanthi cepet, sebabe ana exacerbation sacara periodik (biasane Mei-Juni), sing ditemokake kanthi ngetrapake lumen saka bronchi kanthi peningkatan tanda-tanda klinis.

Dikertifikasi yen lelara kasebut dumadi miturut jinis sensitisasi langsung:

  1. tahap imunologi . Nalika antigen lumebu ing awak, produksi kelas E immunoglobulin wiwit ing tahap iki, durung ana gejala. Nanging, sawisé rampung, kontak karo allergens, pembentukan kompleks kekebalan antigèn antibodi, sing tetep ing sel mast, ing membran basofils;
  2. tahapan pathokimia . Komplèks kekebalan awak sing saiki dadi karusakan saka dinding sel mast lan ngaktifake enzim-enzim kasebut. Sabanjure, tatanan lan produksi mediator alergi, kalebu histamin, MRSA, serotonin lan liya-liyane;
  3. ing tahap pathophysiological , sel target ing jaringan otot saka bronchi wiwit kena mediator alergi, produk saka rusak sel lan komplek kekebalan. Iki nyebabake spasm jaringan otot bronkial, pembengkakan lapisan lendhut saka dinding, produksi aktif kentongan lendhut saka bronchi, sing nyebabake aktivitas ventilasi paru-paru lan ndandani tanda-tanda asphyxiation karakteristik.

Tahap-tahap iki ngganti saben liyane kanthi cepet, saengga ana kerusakan kanthi cepet ing kesejahteraan umum pasien. Minangka aturan, pasien ngrasa nambah pratandha saka serangan nyedhak ing 5-10 menit sawise kontak karo alergen.

Etiologi

injeksi aerosol asma Bentuk alergi bronkial asma berkembang nalika:

  • predisposisi genetis, yaiku, sabanjure para pasien uga duwe panandhang asma utawa nandhang manifestasi reaksi alergi;
  • Lèmèt sing kerep dadi organ sistem pernafasan saka alam infèksi, sing nimbulaké munculé hypersensitivity saka mukosa bronkial marang faktor alergi;
  • kahanan lingkungan sing saleh;
  • kontak dawa karo lingkungan alergi agresif (bledug, jamur, hawa garing);
  • yen aktivitas profesional digandhengake karo zat sing mbebayani sing kena kanggo sistem pernapasan;
  • rokok pasif lan aktif;
  • penyalahgunaan obat-obatan tartamtu;
  • penyalahgunaan produk sing ngemot bahan pengawet, pewarna, rasa, yaiku zat sing bisa micu paningkatan sensitisasi kanthi cepet ing wangun serangan asma.

Penyebab serangan asma ing saben wong kanthi asma uga duwe. Nanging, sing paling kerep iki allergens yaiku spora cetakan, polen tanduran lan wit-witan, wol, bledug omah, bahan-bahan sing nduweni bau sing cetha.

Gejala

hard_breath-1 Asma alergi ora duwe kekhasan utawa gejala karakteristik sing bakal ngidini wangun iki bisa dibedakake saka alam non-alergi liyane. Gambar klinis kalebu:

  • alangan sing bisa dibatalake, yaiku nyepetake lumen saka bronchi, yaiku gejala paling khas;
  • susah ambegan, ya, sabar susah kanggo ambegan lengkap lan nglangi. Ambane ambegan kuwi muncul ing awal 10-15 menit sawise kontak karo alergen, uga nalika nglakoni fisik abot;
  • whistling rales diarani, katon nalika udhara liwat dalan-dalan constricted abnormally;
  • Fitur posisi awak pasien sajrone ngalami serangan saka sesak bisa dicathet. Awit pasien ora bisa njupuk napas kanthi nggunakake mung otot pernafasan, dheweke kudu nglibatake kelompok otot liyane. Kanggo iki, dheweke ndhelikake tangan ing sembarang permukaan hard;
  • batuk paroxysmal sing ora ngilangi sabar;
  • discharge saka sputum transparan lentur volume cilik;
  • pangembangan status asma, yaiku, exacerbation saka penyakit, sing ditondoi dening serangan long suwé, ora mandegake dening obat standar.

Gejala kuwi mboko sithik tambah sawise kontak pasien karo alergen. Frekuensi lan durasi exacerbation gumantung marang jinis allergen lan sepira kerep sabar bisa dipeksa.

Jenis lan bentuk asma alergi

diagram sirkuit bronchi Ana sawetara klasifikasi penyakit, sing ditemtokake dening panyebab saka perkembangan penyakit, bentuk gejala sing abot.

Miturut asal, ana:

  1. wangun exogenous , serangan sing diprakirakake dening alergen sing wis mlebu awak liwat inhalasi utawa panganan;
  2. wangun endogenous nimbulaké efek negatif njaba ing wangun inhalasi hawa sing adhem, kaku, semangat fisik;
  3. campuran sing dumadi ing pangaruh faktor njaba lan inhalasi alergen.

Miturut bentuk keruwetan, bronchial alergi "asma" ngliwati 4 langkah:

  1. intermiten : seizures kedadeyan saben dina 7-10, nanging ing wayah wengi padha nglarani sampeyan ora luwih saka kaping pindho saben sasi, exacerbations pass kanthi cepet tanpa nggunakake obatan tartamtu lan wis sacoro prakteke ora efek ing kesejahteraan umum sabar;
  2. entheng : seizures luwih kerep dilakoni sepisan seminggu, nocturnal - 2-3 kaping sasi, nalika eksaserbasi, pasien nyatet kelainan turu, kegiatane rada terbatas;
  3. medium persisten : seizure kedadeyan meh saben dina, nocturnal - paling ora 1 wektu ing 7-10 dina;
  4. abot gigih : kejang ana meh saben dina.

Alergi nemtokake tingkat kerumitan asma bronkial alergi mung sawise nganakake pemeriksaan sing cocok. Ing perawatan saben wangun lan derajat penyakit, seperangkat metode lan obat sing kapisah digunakake.

Ngukur diagnostik

spirometry Yen gejala bronchial asma katon, sampeyan kudu ngontak alergis, sing bakal ngoleksi anamnesis dhisik. Kanthi pangembangan serangan, dhokter bakal bisa ngrungokake rale karakteristik, bakal ngalami rasa ambegan.

Sakwise kuwi, dheweke bisa menehi rekomendasi spirometri. Iki minangka survey sing bakal ngevaluasi karya paru-paru kasebut. Wigati khusus ditrapake kanggo volume expiratory dipeksa, amarga angel kanggo exhale kanggo kuwi patients sajrone serangan.

Dokter uga bakal nulis tes sputum, sing wis suwe. Charcot-Leiden spirals, eosinophils, Kushman spirals, sing minangka tandha khusus saka penyakit kasebut, ditemokake ing pasien ing biomaterial.

Yen asring ana alergi saka asma, disaranake yen tes alergi bakal dijupuk. Panaliten iki bakal mbantu ngenali alergen sing nyebabake kejang.

Perawatan

Aleron tamba Perawatan bentuk alergi bronchial asma bebarengan kalebu 2 wilayah - dhasar lan gejala.

Obat-obatan perawatan dasar nyegah serangan asma.

Pengobatan kanthi gejala ditemtokake kanggo mbusak gejala kasebut. Obat saka orientasi iki ngilangake serangan, nggowo pengaruh otot-otot polos saka bronkial.

Tambahan, pasien dianjurake kanggo njupuk antihistamin (Aleron, Tsetrilev, Erius ).

Sawetara alergi nglakoni cara kasebut: alergen wis diwiwiti kanthi alon menyang awak pasien ing sangisoré pengawas dokter sing nekani. Cara iki disebut immunotherapy khusus allergen . Iki pancen ngurangi kerentanan awak marang zat iki.

Komponen saka perawatan dhasar sing diarani glukokortikoid (beclomethasone, fluticasone) lan blocker β2-adrenorecetor (Salbutamol, Ventolin) kanthi paparan sing suwe. Obat-obatan kasebut ngidini sampeyan ngontrol penyakit kasebut ing wektu sing suwe.

Kajaba iku, obat sing ngandhut antibodi kanggo IgE diwenehake. Fokus tumindak kasebut yaiku kanggo ngilangake hipersensitivitas bronchi kanggo efek alergen lan nyegah eksaserbasi kondisi kasebut.

Preferensi tansah diwenehake marang formulir sing dihirup. Thanks kanggo piranti khusus, komponen prodhuk kasebut langsung menyang saluran napas, sing nyebabake efek sing meh cepet.

Patients kudu ngerti sing luwih apik kanggo nyegah pangembangan serangan, tinimbang ngilangi konsekuensine. Kanggo nindakake iki, tindakake pedoman iki:

  • saben dina reresik basah ing apartemen;
  • ing kasus sensitisasi menyang wol, perlu kanggo nolak supaya kewan apa wae;
  • Sampeyan ora bisa nggunakake minyak wangi sing duwe aroma sing landhep.

Organisasi Donya kanggo Studi Asma, utawa Gina, nuduhake perlu kanggo review sacara berkala taktik perawatan kanggo saben pasien saben 3 sasi.

Iki bakal nyepetake dosis obat-obatan kanthi cepet, kanggo ngganti obat sing luwih efektif, sing bakal duwe efek positif ing kesehatan pasien.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.