Alergi kanggo lebah sting utawa tawon: konsekuensinya ora bisa ditebak

nyengat lebah Lebah, ora kaya tawon, ora dianggep serangga agresif. Padha nyengsarakke mung yen ana bebaya nyata kanggo nyawane, utawa nalika njaga sarang sing ana ing kono.

Sawise nggodhog siji, lebah ora bakal bisa ngetokake seng nempel saka kulit korban. Serangga mung nilarake, bareng karo bagéyan pedhet ing lapisan kulit wong sing nyolong, mabur, nanging ora suwe.

Venom lebah ngemot komponen biologis kasebut:

  • enzim (protèin) sing ngrusak jaringan. Iki minangka hyaluronidase (fungsine yaiku panyebaran racun liwat sistem limfatik), phosphalipase A (nambah inflamasi), mesophospholipase, lan alpha-glucosidase;
  • peptida duweni efek beracun ing awak korban. Iki kalebu melittin (ngrusak sel getih abang), apamin (nyebabake saraf saraf, nyebabake kasenengan), tertiapine (nyebabake piranti neuromuskular), cardiopep, lan liya-liyane;
  • Asam amino kayata histamin, dopamin, norepinephrine - senadyan komponen iki ana ing mikroskopik lan paling ora alergen, sacara teoritis, kabeh bisa nyebabake reaksi. Protein ngasilake histamin saka sel, dene aksi-akehe zat beracun bisa nyebabake pembengkakan, kemerahan lan gatal-garu watara sting;
  • gula, lipid, ferromon.

nyengat banget Wasps agresif lan nanggepi gangguan, contone, gerak aktif wong emosional nalika obrolan.

Ing wektu sing padha, dosis racun sing ngrusak yaiku histamin, hyaluronidase, phosphalipase A lan B (ngancurake sel getih abang), wasp kinin (mbatesi pembuluh darah, nambah efek nyeri).

Wigati! Tawon iki utamané kejem nalika periode kekuwatan, nalika wulan Agustus, nalika dipaksa nggolek sumber tambahan banyu, ing ngendi serangga, minangka aturan, ketemu karo manungsa.

Nalika tawon tawon kanthi gampang disingkirake, supaya nggunakake senjata beracun, bisa uga akeh. Korban sawise suntikan ngrasa nyeri akut, nanging, keruwetan sing paling akeh bisa ditindakake, amarga sekresi tawon arang dadi panyebab perkembangan kejutan anaphylactic ing manungsa.

nyenyet Hornets luwih tentrem tinimbang lebah, nanging ing kasus bebaya bisa nyuda.

Racun serangga ngandhut histamin (katalisake kanggo pangembangan reaksi alergi lokal lan umum), hyaluronidase, phosphalipase A lan B, acetylcholine (slows heart rate, nyebabake bronchospasm), horny kinin (nyebarake inflamasi, nyebabake rasa sakit). Sengatan tanduknya alus, serangga bisa nyerang.

Sampeyan bisa ngurangi risiko komunikasi bisa karo serangga penyengat yen:

  • aja gesticulate nalika serangga bisa ngendhog ing kono;
  • Manisan lan woh-wohan sing arum ana ing omah, ing jero ruangan, sing ora bisa dituju ing tawon lan tawon;
  • Aja nggunakake aroma sing sumringah ing mangsa panas;
  • nyandhang sandhangan kalem warna, tanpa bintik sing padhang;
  • kanggo lelungan menyang alam, milih rasukan sing nutupi loro tangan lan sikil;
  • nyandhang topi, lumaku ing taman utawa alas;
  • Aja nyolong hymenoptera beracun;
  • ora kanggo disturb beehives, tetep ing apiary lan ora numpes sarang tawon, sengaja nemokake lokasi sing;
  • nggunakake bahan kimia serangga khusus.

Sawise gigitan nyolong saka serangga stinging, papak nuwuh kanthi cepet mbentuk kulit manungsa, sing tahan nganti 1-6 dina - iki respon normal saka sistem kekebalan kanggo racun beracun.

Gejala

Komposisi kimia racun ing serangga beda-beda, nanging sakabehe reaksi mayoritas sing kedadeyan minangka respon marang introduksi zat beracun menyang awak manungsa dening serangga banget padha.

bocah wadon karo nyengat lebah ing lengene Reaksi "alam" kanggo agresi saka tawon utawa wasp sing diiringi abang, bengkak, gatal-gatal, soreness ing panggonan kasebut lan nyebabake kerusakan.

Gejala mabuk bisa kedadeyan sajrone sawetara menit sawise digodha, lan sawise sawetara wektu.

Ana pola - luwih cepet gejala klinis alergi kedadeyan sawise serangan serangga, luwih angel kanggo ngatasi wong-wong mau lan luwih abot ing penyakit kasebut. Edema , asphyxiation, demam, abang tekanan, kejang, lan kejutan anafilaksis katon kaya reaksi alergi abot.

Sistem kekebalan bisa nanggapi ingestion lebah utawa racun tawon:

  • reaksi umum, dileksanakake ing wangun entheng. Diiringi manifestasi sing ora alergi, ana ing situs panggunan (pembengkakan lan kulit), urtikaria , umum malaise (lacrimation, rhinitis);
  • reaksi sekunder: nyeri abdomen paroxysmal, muntah, mual abot, pusing, kelemahan, kedinginan, tachycardia;
  • alergi abot sing mbebayani kanggo nyawa manungsa, amarga minangka akibat saka edema saka laring, asphyxiation develops, aktivitas gemeter diganggu, keduhane diamati lan artikulasi dadi angel (ora mungkin kanggo ngerti ucapan pasien), pendarahan, kelumpuhan, kesadaran bisa dimanipi;
  • Shock anaphilactic, nalika reaksi alergi mengaruhi gangguan fungsi lan sistem sing paling penting saka wong. Kondisi paling abot iki sing paling kerep digawé ing menit pisanan sawisé digigit. Pengembangan kejutan anafilaksis kanthi cepet lan pratelane yaiku munculake perasaan panas, kemerahan kulit, pembengkakan lan urticaria sing abot, ngendhih, sesak ambegan, tekanan darah, tachycardia, lan kesadaran.

Quincke edema ing pasuryan Anane ancaman kanggo urip manungsa uga minangka probabilitas dhuwur saka edema Quincke sawise gigitan serangga. Akibat komplikasi iki, ora mung integumentasi, nanging uga organ internal. Contone, edema saluran napas ngisor (larynx, trakea, wit bronkial) bisa nyebabake lemes lan, kanthi mangkono, pati.

Reaksi alergi lokal sakcepete sawise digigit, lan sawise 5-10-40 menit, tekan puncak sawise 4-5 jam lan ilang ing 1-7 dina. Yen serangga wis disemprotake ing gulu, pasuryan, mripat, lambe utawa basa, banjur reaksi kasebut bisa tragis.

Nyegah

Alergi racun saka serangga bisa nyerang minangka akibat saka gigitan tunggal sanajan ing wong sing ora tau nandhang penyakit kasebut. Cara sing siji kanggo ndeteksi resiko sing kuat yaiku reaksi alergi .

Ana perawatan - immunotherapy . Ing proses perawatan, dosis minimum tawon, tawon, tambaga, etc disuntikake intramuscularly menyang wong lan trek reaksi sing bisa. Cara sampling ditemtokake dening racun, kanggo sistem kekebalan manungsa sing sensitif.

Cara immunotherapy minangka introduksi reguler dosis roto sing terus meningkat. Sajrone wektu, awak wong sing sensitif "bakal dipigunakaké" lan mandheg nanggapi injeksi kanthi munculna alergi. Ing tahap iki, bisa dianggep menawa gigitan nyata saka serangga stinging ora nyebabake pangembangan reaksi fatal ing organisme "dilatih".

Bantuan sepindah

Temtu kesulitane yaiku yen tambalan paling asring dumadi ing alam, adoh saka titik-titik medis. Mulane sampeyan kudu ngerti carane nggawe nalika tawon, tawon lan serangga beracun liyane.

Algoritma sepindah:

  1. Sampeyan kudu cepet mbusak sting, amarga, nalika ing tatu, terus ngasilake zat beracun. Extraction rampung banget kanthi teliti, saéngga ora kanggo ngremuk tas racun, kanthi cara priksa sing sadurunge disinfeksi. Yen ora ana alat sing cocog, lan kedadeyan ing alam, driji lan kuku tangan sing diolah nganggo alkohol (luwih disenengi vodka) lan sengit ditarik metu. Kita kudu tumindak kanthi kacepetan kilat, amarga saben menit saka wektu tundha ndadekake kanyataan manawa bahan kimia beracun nyebar ing jaringan. Biasane, sengit tetep sawise sengit tawon, ananging tawon bisa ninggalake senjata kasebut ing kulit korban.
  2. Nambani tatu luwih disenengi karo alkohol, hidrogen peroksida, amonia.
  3. Ngombe tamba antiallergic ( suprastin , loratadin , tsetrin , lan liya-liyane).
  4. Pelumas gatal khusus khusus gatal: fenistil-gel , psilo-balm, lan liya-liyane.
  5. Ngombe banyu akeh kanggo ngresiki awak racun.
  6. Kanggo nyegah panyebaran komponen beracun ing sistem lymphatic bisa, yen sampeyan masang es kanggo luka kasebut.

Umumé, bisa nyetralake racun tawon kanthi alkali - umpamane, disaranake alon-alon ngumbah kanthi nggodhok banyu lan sabun, dene racun-racun kasebut bakal rusak ing lingkungan asam - sithik kanggo nyelehake lemon potong ing tatu utawa kain sing direndhem ing cuka.

Bantuan sepisanan kudu disebut nalika:

  • wong diserang dening sawetara wong sing nyengat (dhuwur konsentrasi racun ing getih);
  • Gejala kayata:
  • kram lan bengkak saka laring;
  • sesak ambegan;
  • sesak ambegan lan tachycardia;
  • muntah abot;
  • urticaria umum (nalika rash kabeh awak);
  • pembengkakan abot ing situs panggunan;
  • mundhut eling;
  • sawijining serangga sing ana ing mripat, gulu, lan mulut.

Kanggo njaga fungsi normal awak bakal mbantu 2 tablet Dimedrol. Kanggo nyetabilake kondisi pasien, dhokter bakal nyuntikake injeksi epinephrine 0,1% lan prednisone intramuskular, langkah resusitasi liyane wis dilakoni ing rumah sakit.

Sawise gigitan, ora ana situs kudu digodok, amarga bakal nyebabake panyebaran bahan beracun kanthi cepet liwat sistem limfatik, utawa infeksi tatu.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.