Hyperthermia

Istilah hyperthermia ing kedokteran nyebabake overheating awak manungsa, sing berkembang ing sangisore pengaruh saka macem-macem alasan lan ndadékaké kenaikan suhu kanthi cepet.

Dhuwur suhu Awak manungsa dhewe bisa ngatur suhu awak lan organ internal, kalebu. Iki kedadeyan amarga rong proses - produksi panas lan transfer panas.

Kalor dikasilake dening kabeh jaringan awak, nanging akeh sing diprodhuksi ing ati lan otot rangka. Sabanjure, transfer panas digawa dening:

  • Pembuluh getih cilik sing nutupi paling cedhak karo permukaan kulit lan membran mukus. Ekspansi pembuluh getih ningkatake transfer panas, nyepetake. Kira-kira 60% saka panas dibusak liwat prau cilik.
  • Integument kulit. Kulit kita ngandhut kelenjar kringet, kakehan ngetokake nalika ngalami panas banget, lan iki ndadekake awak luwih seger. Lan ing pangaribawa kadhemen, serat otot wis suda, rambut ing kulit diangkat, lan kanthi mangkono kondisi ditindakake sing nahan hawa sing anget.
  • Ambegan. Nalika nggawe inhalasi lan exhalations, cairan evaporates, kang nambah transfer panas.

Hyperthermia ngembang ing acara kasebut manawa ana alesan produksi panas bakal wiwit ngalami dampak. Kondisi kuwi dianggep mbebayani, amarga bakal nyebabake gangguan saka fungsi organ internal, lan sistem sirkulasi lan kardiovaskular wiwit nemu beban gedhe.

Alesanipun

Ana rong jinis hyperthermia, yaiku endogen lan eksogen. Endogenous occurs nalika transfer panas kaciri ing pengaruh zat sing diprodhuksi ing awak dhewe. Eksogen, utawa fisik, dipicu dening faktor lingkungan sing saleh.

Penyebab hiperthermia endogen:

  • Peningkatan produksi panas amarga keluwihan hormon kelenjar adrenal, tiroid, ovarium. Peningkatan produksi hormon dening patologi endokrin diprakirake.
  • Turun ing thermolysis. Alasan utama kanggo kondisi iki yaiku penyempitan pembuluh getih sing dumadi nalika nada sistem saraf simpatik ningkat. Spasmus pembuluh getih sing cetha bisa nyebabake kenaikan suhu ing sawetara menit lan ukuran thermometer bisa ngasilake 40-41 derajat. Nalika prau sempit, kulit dadi pucat, supaya kondisi iki biasane dilambangkan kanthi istilah hyperthermia putih utawa pucet. Demam tiba-tiba iki minangka karakteristik obesitas kanthi obesitas 3-4 derajat. Hipodermine dikembangake supaya bisa ngendhaleni panas sing panas banget, lan ora ana regane thermoregulation.

Penyebab hyperthermia exogenous:

  • Suhu dhuwur ing panggonan kerja utawa wong tetep. Hyperthermia ditindakake sawisé ditemoni ing bathi panas, sawise akeh jam ing srengenge panas, ing wong-wong kang profesi digandhengake karo digunakake ing toko-toko panas. Awak ora bisa kanthi cepet ngatasi panas panas sing mlebu lan mulane ana pelanggaran transfer panas.
  • Iklim kanthi asor dhuwur. Karo kelembaban sing tambah, pori-pori kulit bakal diblokir, lan pèrènging ora rampung, yaiku salah sawijining mekanisme thermoregulation sing dibuang saka lapangan.
  • Nganggo ing sandhangan cuaca panas sing ora ngidini udara lan lembab ing jumlah sing bener.

Kanggo nyebabake pangembangan demam bisa obah kanggo anestesi, tumor otak, cedera tengkorak, stroke. Hyperthermia luwih gampang nalika bocah enom lan wong tuwa, mekanisme thermoregulation ora sampurna.

Manifestasi njaba

termia-1 Hyperthermia manawa sabab saka sababe wis diciptakake meh padha gejala. Ing perkembangane, ana telung tahap:

  • Tahap adaptif ditondoi dening munculna takikardia, napas sering, berkeringat berat dan vasodilasi. Amarga owah-owahan kasebut, awak dhewe nyoba nyetel transfer panas. Wong ngrasa nyeri sirah lan nyeri otot, kelemahane. Tanpa anané pitulungan, negara patologis bakal mlebu ing tahap kapindho pangembangan.
  • Tahap eksitasi diwenehi dening suhu dhuwur, bisa munggah nganti 39 derajat lan luwih. Kesadaran bingung, pulsa, napas cepet, pasien ngeluh pusing, mual, kelemahan abot. Kulit lembab, pucet utawa hiperemik. Asring, pasien kasebut ngati-ati, sing bisa uga ana delusi utawa halusinasi.
  • Tahap katelu diwiwiti kanthi paralysis saka pusat respiratory lan vasomotor. Owah-owahan kasebut mbebayani banget kanggo wong lan bisa nyebabake pati.

Salah sawijining wangun hyperthermia yaiku stroke panas. Suhu kritis ing 42-43 derajat tekan ing sawetara menit, alesan kanggo kondisi iki yaiku pambusakan reaksi adaptif awak ing tahap hiperthermia.

Tanpa anané perawatan medis sing tepat, ambegan ora bisa ditandhai, kena nandhang mabuk, lan gagal jantung.

Hyperthermia peteng ditepungi kanthi blanching kulit, kanthi palpation, sampeyan bisa mbayar manungsa waé, tangan lan udhara sing adhem lan udan.

Bedane demam lan hyperthermia

Hyperthermia ora dianggep kaya sindrom febrile, saéngga penting kanggo nemtokake beda utama antarane gejala kasebut.

  • Mriyang lan hyperthermia dumadi amarga alasan sing beda banget. Perkembangan sindrom febrile paling asring dumadi saka latar mburi penyakit inflamasi lan infeksi.
  • Tahap kenaikan suhu beda. Sajrone demam, pulsa ningkat kanthi ora luwih saka 10 dhetik, lan ambegan kanthi telung saka norma kanggo saben derajat suhu munggah pangkat, pasien ngrasa kobong. Kanthi hyperthermia, gerakan pernafasan ningkat 10-15 sanajan suhu mundhak kanthi siji derajat, wong sing ngalami demam kuwat.
  • Yen awak ngendhog, banjur hyperthermia bakal ngurangi, lan suhu nalika demam bakal tetep ing tingkat sing padha.
  • Ing hyperthermia, obatan antipiretik ora nyebabake suhu sing nyebabake.

Perawatan

Ahli Bedah Kanthi suhu awak sing tambah gedhe, perlu kanggo nemtokake manawa demam utawa hyperthermia. Bantuan kanggo wong kudu diwenehake ing papan lan kalebu ing aktivitas iki:

  • Sandhangan ekstra kudu dibusak saka wong, yen lagi metu ing srengenge panas, kudu dipindhah menyang panggonan sing adhem.
  • Ing kamar sampeyan kudu mbukak jendhela utawa ngirim penggemar kerja menyang wong.
  • Korban perlu ngombe omben-omben. Yen integumentu sing werna abu-abu, banjur diwenehi minuman sing adhem, kanthi kulit pucat, kudu disiram kanthi cairan sing adhem.
  • Ing sangisore, ing area groin, ing gulu kudu dilebokake ing kadhemen - papan pemanas karo es, panganan beku.
  • Yen bisa, atur bathi utawa shower sing adhem. Banyu kudu ing 32 derajat.
  • Dianjurake kanggo ngilangke awak sabar karo vodka utawa solusi cuka meja.

Yen wong nduweni hyperthermia pucet, mula dheweke kudu ngetrapake awak. Iki bisa ditindakake kanthi cara nyemprot, nyelehake sarung tangan lan kaus kaki. Ukuran kasebut mbusak spasm pembuluh getih, lan proses thermoregulation normal.

Ing rumah sakit utawa ambulans, korban bakal diwenehi bantuan medis. Iku dumadi ing introduksi antispasmodik karo hyperthermia pucet lan solusi kelangan kanthi warna pink.

Ing acara sing hyperthermia develops sak operasi, care saka wong kudu diwenehake dening tim resuskitation. Solusi infus, anticonvulsant, yen perlu, intubasi trakea.

Hyperthermia kanthi ora ana pitulung wektu bisa nyebabake asil sing fatal. Mulane, tansah penting kanggo mirsani kabeh langkah safety nalika tetep ing srengenge, ing kamar panas. Ing kasus hyperthermia tanpa alesan-alesan suhu, sawijining pemeriksaan lengkap perlu.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.