Candidosis saka rongga lisan lan pojok tutuk

Apa gaweyane? Wangun candidiasis lan candidasepsis sing cetha kerep diwiwiti kanthi kandidiasis lisan ing wong diwasa, saéngga, wigati khusus saiki dibayar kanggo diagnosa lan perawatan penyakit jamur saka mukosa lisan.

Faktor-faktor sing nyebabake infeksi kandidiasis lan bentuke:

Jamur anaerobik kaya jamur Candida saka genus Candida, sing gampang adaptasi lan tuwuh kanthi becik ing kondisi nutrisi, nyebabake radiasi sinar x lan sinar laser, pembekuan lan pangatusan.

Luwih saka 80 spesies jamur Candida dikenal. Paling akeh sing aman lan mung sawetara sing nyebabake infeksi candidal . Spesies paling patogen yaiku C. albicans lan C. Tropicalis. Nalika cacat ana ing sistem pertahanan awak, jamur wiwit aktif kanthi proliferasi lan nyerang sel epiteli.

Faktor sing nandhang candidiasis oral yaiku:

  • Microtraumas mekanik lan kimia (untu kiringan, gigi palsu, taktik medis ora rasional nalika rehabilitasi);
  • Antibiotik lan bahan liyane sing digunakake kanggo produksi pangan lan kaleng ing kulit ing membran lan kulit;
  • Kelainan metabolis (kurang zat besi, hipovitaminosis, pathologi endokrin, hipofungsi ovarium, hypothyroidism);
  • Penyakit-penyakit somatik sing nyuda resistensi awak (kelainan imunitas, penyakit gastrointestinal, patologi ginekologis, lan liya-liyane);
  • Calon ;
  • Negara sekunder immunodeficiency;
  • Pengobatan antibiotik sing ora sistematis.

Gejala utama karusakan ing rongga lisan lan wates abang ing lambe (sing diamati ing 41,7% pasien karo patologi lambung) yaiku hiperemia mucosal, plak, desquamation lan puffiness. Gejala kasebut diamati ing wangun candidiasis: pseudomembranous candidiasis akut, candidiasis atrophik akut, candidiasis hyperplastic kronis, candidiasis atrophik kronis.

Wangun kasebut diisolasi kanthi basis klinis. Kandidiasis lokalisasi rongga lisan dibagi dadi stomatitis , glossitis lan cheilitis, gum, gingivitis, lan liya-liyane.

Candidiasis Pseudomembranous akut

thrush ing ilat Bentuk candidiasis sing paling umum, sing kedadeyan ing bayi, bayi, sing disebabake dening bronchitis lan penyakit infèksius. Nalika diwasa, sing disebut "thrush" ana ing kanker.

Cakupan: lidah, langit, pipi.

Keluhan pasien: tutuk garing, nyeri nalika mangan, kobong.

Manifestasi klinis: tondo plakat ing wangun film curd, sing, kanthi penyakit entheng, gampang dibusak. Ing ngisor kembang sing edematous, permukaan hiperemik ditemokake. Yen candidiasis dipicu, banjur erosi pendarahan bakal dideteksi miturut film sing bisa dibusak.

Tahap penyakit:

  • desquamative (wilayah desquamation ing mburi Basa, tondo pengeling eling punika mbusak kanggo mbusak);
  • erythematous (basa edematous, viscous, foamy);
  • infiltratif (angel mbusak mekar permukaan lambung sing ditutupi);
  • erosif (longgar, lapisan abu-abu putih, sawise dibusak, erosi kadeteksi).

Foto

Klik ing spoiler ing ngisor iki kanggo ndeleng candidiasis katon ing tutuk:

Manungsa waé! Isi bisa nyenengake.

Kandutan akut atrophik akut

Muncul loro kanthi mandiri lan sawise wangun pseudomembran akut.

Penyebab utama kedadeyan yaiku efek samping saka njupuk obat antibakteri, kortikosteroid dihirup.

Keluhan pasien: kekeringan lan sensasi kobong ing rongga lisan, ketidakmampuan kanggo ngobahake lidah, sensitivitas lendhut ing irung-ireng.

Manifestasi klinis: bintik-bintik erythema tanpa plak utawa mekar ing lipatan gedhe ing lidah, werna murub membran lendhut, pucuk ilat (nalika ditrapake ing infeksi) iku pipis abang, mengkilat, pipi lendhut lan wates lambe nipis, kadhangkala crusts katon ing lambe.

Kandidiasis hiperplastik kronis

Iku dumadi ing 75% pasien. Kontingen utama yaiku wong sing njupuk sitostatika, antibiotik, sing duwe riwayat tuberkulosis lan penyakit getih. Kadhangkala didiagnosis ing perokok lan pasien nggunakake obat-obatan.

Keluhan pasien: perversion saka rasa, rasa nalika njupuk panganan pedhes lan asam, tutuk garing.

Manifestasi klinis: sing mucous hyperemic, plakat putih saka macem-macem ukuran bisa katon ing ilat lan pipi. Ing kasus-kasus canggih, mekar, abu-abu putih abu-abu muncul, sing dibusak kanthi angel. Ing mekar, erosi getihen bisa dideteksi. Yen ilat kena pengaruh, wutah tetes bisa kedadeyan.

Kandhutan atrophik kronis

Iki diarani ing pasien karo gigi palsu, wong tuwa, kanthi kondisi komorbid: gastritis atrophik, diabetes, lsp.

Keluhan pasien: kekeringan lan kobong membran lendhut, kemerahan, pelepasan lendir, lemut lengket.

Candidiasis saka wangun iki asring nyebabake cangkang saka amben prostetik, lan ing kasus iki akeh prosthesis rahang ndhuwur. Penyakit sing saiki wis suwe bisa nyebabake atrofi aparat papillary saka ilat.

Saben formulir ing ndhuwur bisa diiringi (utawa bakal kedadeyan kanthi bebas) kanthi panyakit mikekotik, cheilitis candidal lan candidal gingivitis.

Ing mitos zaeda, utawa candidiasis saka pojok tutuk, yaiku penyakit sing didiagnosis ing bocah-bocah sing duwe kebiasaan ngisep driji utawa ngunekke lambe, ing wong diwasa kanthi gigite sing kurang. Tanda-tanda utama zaeda yaiku retakan ing pojok tutuk, eritema lan patina putih sing gampang dibusak.

gambar Candida cheilitis yaiku penyakit sing ditrapake ing pinggir abang. Biasane, cheilitis nyebabake lambe ngisor: pisanan, gelembung individu katon ing, pungkasanipun gabung menyang film putih. Kanggo cheilitis ditondoi dening gatal parah, ditindhes ing wayah wengi lan rasa kesel.

Yen sampeyan ora nambani candidiasis saka mukosa lisan lan pojok tutuk, ana rasa ora nyaman ing weteng, nyeri sirah lan ambegan ala wiwit ngganggu, mual lan irritability kedadeyan. Efek patologis saka kelompok jamur ing awak diterangake kanthi ngasilake pirang-pirang bahan beracun dening mikroorganisme, cumulation long-term kang disrupts sistem saraf vegetative.

Perawatan

Titik dasar ing perawatan yaiku terapi antijamur obat , sing bisa dadi sistemik lan lokal. Preparasi kanggo perawatan lokal dibagi dadi antimikotik lan antiseptik.

Duration of treatment bisa beda-beda, nanging rata-rata butuh 2-3 minggu.

Ing Eropah kulon lan negara-negara CIS, obat sing paling umum sing diwènèhaké yaiku Miramistin, Cetylpyridinium Chloride, Triclosan, Chlorhexidine Bigluconate, Hexetidine, Sanguirythrin. Sapérangan antiseptik iki, saliyane ngurangi sifat patogen saka jamur lan mbantu ngurangi kontaminasi rongga lisan kanthi jamur, uga nyegah fenomena inflamasi.

Mirip analogi Miramistina

Tabel "Obat-obatan kanggo perawatan infèksi jamur saka rongga lisan lan sudhut tutuk":

Obat Skema Assignment
Antiseptik
Tantum Verde (semprotan, solusi, lozenges) Semprot: 4-8 kali dina kanggo wong diwasa, saben 1,5-3 jam, bocah 6-12 taun 4 dina, nganti 6 taun - ing tingkat 1 dosis kanggo saben bobot awak 4 kg.

Solution: 1 tablespoon (15 ml) saka mouthwash utawa tenggorokan saben 1.5-3 jam.

Tablet: siji kaping 3-4 dina.

Novosept forte (semprotan, lozenges) 1 dina kanggo ngisep saben jam 2-3, semprotan irigasi 3-4 kali dina
Solusi Lugol Ngilekake banyu 3-4 kaping dina, aplikasi mucous
Digluconat klorheksidin 6-8 bilasan kanggo 1 menit (10 ml.)
Sanguirythrine 2-3 irigasi saben dina
Oralcept Obat kasebut disemprotake menyang rongga lisan saben 4-6 jam.
Solusi banyu saka aniline pewarna 3-4 kali dina, duration 1-2 minggu (sampeyan bisa ngulu lan bebarengan sanitize esophagus saka jamur )
Fukortsin , ijo lan fuchsin sing apik Ditrapake kanggo perawatan jasper mycotic.
Antimikotik lokal
Kanesten (krim) Aplikasi kaping 2-3 dina
Nystatin (ointment utawa banyu suspènsi) 4 aplikasi dina kanggo 30 menit, winih kanggo 1 menit. (ing siji wektu 5-10 ml.)
Amphotericin Mbilas lan aplikasi kaping 4 dina kanggo 1 ml.
Clotrimazole (semprotan) Pengairan mucous
Candide utawa Clotrimazole 1% solusi lisan Priksa karo farmasi sadurunge tuku - solusi khusus kasedhiya sing bisa mbilas tutuk.
Antimikotik kanggo terapi sistemik
Fluconazole 50-100 mg. saben dina (durasi - 10 dina)
Itraconazole 100-200 mg. saben dina (durasi 7 - 10 dina)
Ketoconazole 200-400 mg. saben dina (durasi - maksimal 10 dina)
Nizoral 10-14 dina sapisan dina esuk sajrone mangan kanthi dosis 200 mg. (kontrol ing ati lan fungsi ginjel dibutuhake)
Diflucan 10-14 dina dosis 50 nganti 200 mg. ing wayah esuk
Orungal 15 dina saben kapsul saben dina sawise mangan lengkap

photos.demandstudios.com-150-185-fotolia_1742274_XS Sajrone perawatan kandidiasis lisan, panyakit sing ditularake kudu diobati. Kajaba iku, resepsi penting:

  • Obat sing normalake flora microbial usus ;
  • Obat karo tumindak immunocorrective;
  • Obat restoratif;
  • Obat, ngilangi inflamasi lan nyumbang kanggo pemugaran saka epitel.

Terapi obat candidiasis lisan lan sudhut tutuk kudu digabung karo elektroforesis, phonoforesis, terapi kuarsa. Ndadekake dalan candidiasis lan ngresiki reaksi inflamasi phytotherapy (rongga lisan irigasi karo broths obat herbal - yarrow , sage, chamomile, lan wort St. John ).

Minangka sampeyan bisa ndeleng, Arsenal agen antijamur banget nyengsemake. Nanging, candidiasis minangka penyakit insidious, lan efek terapeutik perawatan ora tansah diamati. Kajaba iku, ana asring ana kambuh saka infeksi ragi .

Mulane, aja nglakoni obat. Dokter spesialis (dokter gigi, ENT, utawa, ing kasus sing banget, ahli terapi) bakal nulis perawatan, njupuk patologi somatik umum lan pilih nyoto ing prekara cilik tartamtu.

20 komentar

  • Anna :

    Lan sawise perawatan, penyakit ora bakal bali?

    • Admin :

      Anna, supaya ora bisa ngubur, kudu nglakoni kesehatan mulet, mangan kanthi becik lan ora duwe kabiasaan ala.

  • Katrin :

    Punika Tonsillor minangka perawatan kanggo kandidiasis lisan ing wong diwasa uga Imudon?

    • Admin :

      Catherine, sampeyan bisa njupuk Imudon minangka tambahan kanggo perawatan utama, nanging ora minangka obat utama. Minangka kanggo tonillore - ing kasus tartamtu iki ora mungkin sing bakal bantuan.

  • Christina :

    Apa cheilitis candidal duwe rasa nyenengake sing kuat banget? Nanging, aku ora duwe lip, nanging miturut ilat tengen ing oyod. Gingivitis sing dianggep kanthi alat sing apik, Stomatofita, mbantu aku kanthi cepet? Ora nggawe rasa lan cheilitis menyang mbilas? Matur nuwun kanggo jawaban.

    • Admin :

      Hello Ya iku bisa. Stomatofit ora dianggep bisa nglawan jamur. Coba salah siji bab-bab sing diterangake ing artikel iki, nanging nyuwun dhokter.

  • Nadya :

    Hello Nalika jamur lebah ing cangkeme ora bisa mbenerake ulkus ing ilat sing ana ing pinggir endhog?

    • Doc :

      Hello

      Ya padha bisa. Nanging sores beda, alasan sing beda, luwih apik kanggo nuduhake spesialis.

  • Olga :

    Lan sapa spesialis kudu ditangani? Dentist? Therapist? Dermatologist?

  • Lena :

    Hello Antibiotik sing ditindakake pancef lan augmentin ing dosis maksimal, paralel-lactobacilli. Ing dina 7 dina njupuk antibiotik candidiasis muncul ing lip, 5 dina liyane. Apa ora banget ngrusak kanggo nambah antimikotik kanggo perawatan?

  • Vladimir :

    Hello, Ana ulkus ing pucuk ilat lan ing lambe ngisor, ora angel. Apa sing kudu dilakoni, kaya aku nyoba Futsis, nanging butuh waktu sekitar 1 taun lan maneh.

    • Doc :

      Hello

      Yen Futsis mbantu, tegese borok disababaké déning jamur. Solusi iku kanggo waras maneh.

      Kanggo nyegah, sregep untu kanthi rutin, mimpin gaya hidup sehat, mangan kanthi bener.

  • Lyudmila :

    Good afternoon Putri saya (17 taun) sawise perawatan pneumonia ing tenggorokan ing tonsil muncul pustules, dokter ngandika kanggo nambani Candida, nanging ora ana perbaikan. Diflucan 150 diresmikake saiki. Apa bener iki? Carane njupuk iku?

    • Doc :

      Hello

      Sing bener, Diflucan diterapake sapisan kanthi dosis 150 mg.

      Sawise iku, sampeyan bisa terus proses, asil kasebut bakal katon ing sawijining dina, mung loro. Yen ora ana perbaikan, deleng dokter.

  • Irina :

    Halo, anakku (4 taun) wis lambe banget (scaly, luh, kokain) nanging saiki aku lagi nggoleki pitulungan, nanging aku ora kepengin nyambut gawe karo dokter-dokter (lan aku kelalen nulis, kita malah menyang kutha liya, kita ditugasake pemotong rumput (aku uga mbantu sementara) paling ora ana ing internet (pitakonan: yen kita nganggep n Babagan prinsip sampeyan milih obat sing luwih entheng, mung siji: apa perlu menehi antimikotik ing kasus kita?

    • Doc :

      Hello

      Dokter kudu nganalisis analisis kanggo jamur, mung sawise sampeyan bisa nulis antijamur.

      Miturut gejala lan reaksi narkoba, luwih kaya otoimun, sanajan, maneh, tanpa mangerteni sakabehing gambar, iku angel gawe diagnosa.

      Sayange, ing pirang-pirang kasus, reaksi autoimun sing kronis. Nanging, maneh, ing kasus-kasus sing paling akeh, bisa kanggo entuk remisi karo eksaserbasi langka.

      Aja nyerah, nyoba dokter liyane, njupuk obat-obatan.

  • Elena :

    Hello! Aku 57 taun, sakh. Jenis diabetes 2.
    Wong-wong padha kuwatir bab gigitan sing ora mlebu ing sudhut tutuk ing sajrone nem sasi kepungkur, lendhut lentur mengalir mudhun tenggorokan.
    Padha nggawe swab metu saka pharynx kanggo ngarsane jamur - positif.
    Pimafucin ditunjuk, ora ana perbaikan.
    Apa sampeyan menehi saran?

    • Doc :

      Good afternoon

      Gunakake antiseptik lokal - Miramistin utawa chlorhexidine, nangani sudhut lan mbilas.

      Sampeyan bisa nyoba fluconazole, nanging sampeyan kudu takon dhokter kanggo nulis resep lan njlentrehake dosis sing cocog karo sampeyan.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.