Microsporia: penyakit sing nyebabake penyakit

Microsporia minangka penyakit jamur sing diwasa lan bocah bisa nandhang penyakit. Jamur saka genus Microsporum, mlaku ing Microsporum canic, parasitizing kulit asu lan kucing domestik lan keblasuk, nyebabake penyakit.

Cukup kanggo nyerang kewan utawa nyentuh obyek kasebut ing wulu kewan, lan ing rambut, kulit alus, timbangan werna abu-abu putih katon. Sanajan tembung "cekap" ing kasus mikroskopik ora cocog kanggo nggunakake, amarga individu manungsa kena infèksi banget arang banget - mung ana 2% kasus.

Lan mayoritas kasebut 2% yaiku bocah. Ing bocah cilik, sel epidermis lan rambut durung cukup padhet lan kompak, saéngga jamur kasebut nyerang wong-wong mau kanthi sethithik usaha lan mulai aktif berkembang. Kajaba iku, ana resiko microsporia kanggo wong-wong sing nduweni sejarah, kejaba mycosis, ana lara sistemik sing abot - candidiasis kulit lendir kronis, glomerulonefritis kronis, lupus erythematosus, immunodeficiency, lan liya-liyane.

Informasi umum babagan penyakit kasebut

Dipercaya menawa microsporia minangka penyakit mangsan. Paling pasien pindhah menyang dokter ing pungkasan mangsa panas lan musim gugur. Sing ngerti, iki wektu nalika kucing ngasilake anak.

Wektu periode inkubasi beda lan gumantung ing jinis jamur. Yen katun Microsporum, banjur manifestasi klinis kedadeyan 5-7 dina sawise kontak karo kewan lara. Yen Microsporum ferrugineum - banjur sawise 4-6 minggu.

Gambar klinis

apa sing katon kaya Manifestasi klinik gumantung saka wangun microsporia.

  1. Mikrofora superfisik saka kulit kepala. Asring iki minangka foci tunggal, ukurané ora ngluwihi diameter 2-5 cm. Watese jelas, lan wujud oval utawa bunder. Ciri khas yaiku ngenani rambute rusak sing ditutupi timbangan ing lemah. Sisa rambute protrude 8 mm ing ndhuwur kulit. Ing pinggiran foci, rambute gampang ditarik metu, lan ing rambute rambut sing ditarik, mekar putih kanthi jelas.
  2. Kulit mikrofisi dangkal alus. Oval utawa medali "medallion" dicethakaké ing gulu, sirah, dahi, pasuryan. Ukuran fokus yaiku saka 0,5 cm nganti 2-3 cm. Bagéan tengah fokus ditempati dening sisik, padha dikelilingi gelembung (sing paling cepet dadi kerak). Ing 90% kasus, rambut gun disebabake.
  3. Bentuk suppuratif (jero). Alasanipun minangka infèksi mikroba sekunder saka microsporia entheng. Ing laku, fokus katon kaya folikel jero, kang dilebokake ing kulit gedhe karo pus.

Diagnostik

Kanggo nggawe diagnosis akurat lan milih perawatan sing bener, sampeyan kudu:

  1. Kanggo ngalami riset laboratorium lan diagnostik. Termasuk pemeriksa mikroskopis saka jamur, sawijining studi kabudayan kanggo nemtokake jinis patogen, pengawasan ing lampiran fluoresensi (rambute rusak ditulari liwat cahya ultraviolet).
  2. Kanggo ngetokake tes getih (tes standar) lan tes urine.
  3. Priksa pangembangan biokimia kanggo fungsi ati.

Riset perlu lan dibedakake, sing ngidini sampeyan ngonfirmasi diagnosis. Ing studi iki, microsporia dibandhingake karo dermatos (lichen, trichophytia, seborrhea, lan liya-liyane)

Spesies spektrum patogen

arthrobotrys Microsporia disebabake dening macem-macem spesies jamur, sawetara nginfeksi manungsa lan kewan, dene liyane nginfèksi mung manungsa.

Zoofilnye fungi Microsporura canis parasitize ing asu lan cats, kang kanthi nginfèksi manungsa. Colonies saka patogen duwe werna kuning-Jambon, padha karo babak, alus, uga bukit-bukit ing tengah. Wong-wong sing nyerang microsporia ing 80% kasus.

Anthropophilic microsporums (M.audouinii, M.Ferrugineum) lan microsporums geophilic M.gypseum, M.fulvum, M.boullardii, M.nanum, M.simii ora sengaja wong kasebut. Khususé, geofil ditransmisisi mung nalika kontak karo lemah sing ditandhang karo jamur (yen diolah nganggo tangan kosong). Iki minangka tukang kebun microsporia sing diarani. Sawise jamur kena kulit, proses purulent-inflamasi bakal mulai, sing bakal rampung sawise 8 minggu kanthi scarring moderat.

Perawatan lan Nyegah

Microsporia kulit alus sing diobati karo agen antimikotik eksternal, nanging mung ing kasus foci tunggal lan yen penyakit ora nyebabake rambut vellus.

Ing kasus pirang-pirang lesi ing kulit alus lan kulit sirah, ing kekalahan rambute vellus, antibiotik antifungal lan antimikotin nggunakake jaba kudu dijupuk. Kajaba iku, cukur rambut saben wulan dituduhake (sepisan seminggu).

Ing sawetara kasus, griseofulvin diwenehake, antibiotik sing saka usus lumebu ing sistem sirkulasi, banjur lumebu ing epidermis lan nglumpukake ing rambut, kuku, lan lapisan kulit sing mesum. Obat akumulasi nyegah penetrasi jamur menyang epidermis.

Subtleties of reception:

griseofulvin Griseofulvin dijupuk kanthi dosis 12,5 mg per kg. saben dina (umume kanggo wong diwasa) lan 18 mg saben kg. saben dina (umume kanggo bocah) telung dina, ngombe pil karo sendok minyak sayur utawa minyak iwak (kanggo resorpsi luwih apik ing usus cilik).

Ing wektu diakoni - nganti analisis negatif pisanan saka patogen kasebut. Sawise studi kontrol pisanan, tamba dijupuk kanggo liyane 2 minggu ing dosis ndhuwur, nanging ing dina. Asil kasebut minangka administrasi loro-lorone griseofulvin seminggu kanggo liyane 14 dina.

Sajrone perawatan karo antibiotik, perlu njupuk tes getih lan urine saben 7-10 dina.

Contraindications to receive griseofulvin:

  • Penyakit-penyakit getih, ginjal lan ati;
  • Pelanggaran sirkulasi otak;
  • Malignant neoplasms;
  • Porphyria;
  • Stroke;
  • Periode nyusui lan mbeta anak.

Pangobatan antibiotik dikombinasikake karo aplikasi obat antipung lokal.

Obat Frekuensi panggunaan Suwene
Isoconazole (krim) Sawise dina 4-6 minggu
Bifonazole (krim) Sawise dina
Tsiplopiroks (krim) 2 kaping dina
Ketoconazole (ointment, krim) Sawise dina
Clotrimazole (krim, krim) 2 kaping dina

Ing sawetara kasus, sing diwenehake dening dokter, foci diobati kanthi antiseptik sing ngandung surfaktan - Gorosten, Antifungin, 1% larutan chlorhexidine , 0,02% benzethonium chloride.

Pangobatan iki dianjurake kanggo nggunakake ing wangun superfisial microsporia. Yen wangun infiltrative-suppurative penyakit iki diarani (wangun lanjut karo lancip ekstensif, kanthi foci lan crusts purulent), banjur perawatan kudu diwiwiti karo lotion karo antiseptik lan obat anti-inflammatory. Contone, kayata:

  • Permanganate kalium - kanthi lokal 2 dina kaping 2-3 dina.
  • Ichthyol - lokal 2-3 dina, 2-3 dina.
  • Rivanol - sacara lokal, kanggo 1-2 dina, 2-3 kali dina.
  • Furacilin - sacara lokal, kanggo 1-2 dina kaping 2-3 dina.

Sawise ilang saka tanda-tanda suprapative microsporia, perawatan kudu terus karo griseofulvin ing kombinasi karo ancang-ancang topikal kasebut ing ndhuwur.

Menawa ora ana alesan, resep griseofulvin ora mungkin, banjur obat-obatan ing ngisor iki:

  1. Terbinafine - 250 mg tablet. Ditampa wektu 1 dina sawise dhahar. Dosis: 250 mg. wong diwasa lan bocah sing bobote ngluwihi 40 kg, 62,5 mg. bocah sing bobot nganti 20 kg, 125 mg. anak sing boboté 20 nganti 40 kg. Duration of treatment yaiku 3-4 wulan.
  2. Itraconazole - tablet 100 (200) mg. wong diwasa lan bocah. Dosis iki diitung kaya ing ngisor iki: 5 mg. ing 1 kg. massa saka sabar. Njupuk itraconazole sawise dhahar sapisan dina saben dina. Wektu perawatan yaiku 4-6 minggu.
  3. Fluconazole - tablet 100-200 mg. kanggo wong diwasa lan ing dosis 3-5 mg. ing 1 kg. massa kanggo bocah. Nampa obat saben dina sepisan sawise mangan. Wektu perawatan yaiku 4-6 minggu.

Kasus khusus lan opsi perawatan:

mini Kanthi asor pistol (vellus rambut ing kulit):

  1. 2 kali dina 3-4 dina 10,0 asam salisilat, nganti 100,0 kolodion elastis, 8.0 asam laktat, 7.0 resorcinol. Sawise ointments miturut kompres sijine 2% salicylic utawa salicylic-seng ointment. Perawatan nganti ngilangake rambute vellus.
  2. Kanggo 4-5 dina, tambalan griseofulvin ditrapake ing wilayah mikrospora. Sawise njabut tembelan, potong rambut manual perlu.
  3. Yen ora bisa digunakake ing jero griseofulvin, perawatan kasebut bisa disusun dening griseofulvin liniment. Dipigunakaké kaping pindho saben dina, lan saben 7 dina, flakes 3-5% dibusak kanthi koloid perut susu.

Yen eyebrows lan eyelashes kena pengaruh topically (ing pinggir ciliary), 1% ijo utawa methylene biru banyu basis mirah diterapake.

Perawatan iki ditindakake ing omah, nanging ing kasus-kasus sing duwe infiltrative-suppurative penyakit, ora bisa njupuk antimikotik sistemik, lan anané penyakit serius, bisa dirawat ing rumah sakit.

Ngelingi kasunyatan sing bocah asring duwe microsporia, dianjurake kanggo nindakake langkah-langkah pencegahan. Iki kalebu pengawasan kewan nyasar, disinfeksi amben lan klambi, barang rumah tangga lan topi, ujian murid sekolah kanggo mikroskopik sawise liburan musim panas.

5 komentar

  • Gregorius :

    Thanks kanggo kucing, sing ditemoni microsporia, saiki aku duwe 2 bintik ing kulit alus. Apa sing kudu dilakoni ???

    • Admin :

      Hello, Gregory. Kanggo wiwitan, ora perlu kuwatir, penyakit kasebut dianggep. Hubungi pakar mycologist (utawa dermatolog, dermatovenerologist, iki ora penting), bakal nemtokake obat kasebut.

  • Elena Dmitrievna :

    Apa langkah-langkah kanggo njupuk yen ora sengaja ndemek kewan kasebut?

    • Admin :

      Good afternoon, Elena. Pisanan, tansah sawise kewan kudu wisuh tangan. Kaping kalih, nalika ora ana gejala, ora ana langkah sing perlu. Begjanipun, jamur ora gampang ditularake menyang penyakit liyane. Uga, yen gejala katon - menyang klinik sing paling cedhak utawa KVD, menyang dermatolog.

  • Eugene :

    Tsiplopiroks (krim) krim apik, mbantu. Thanks kanggo saran, yen aku kesel mlaku menyang dokter.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.