Nevi ing awak: nimbulaké lan mbusak

nevus papillomatosis Nevus - yaiku pambentukan utawa pambentukan ing kulit, kanthi wangun lan werna sing béda.

Ana ireng, abang, coklat, lan ungu nevi, gumantung ing sel sing digawé. Nevus bisa ing tingkat kulit utawa munggah ing ndhuwur.

Wong ngerti jeneng liyane - mole. Pendidikan ditemokake ing meh kabeh wong, paling asring dienggo. Biasane, moles ora entheng, nanging kadhangkala dilebokake maneh lan nyebabake penyakit kulit kanker (melanoma).

Fitur saka nevus iki

Nevus minangka klompok nevocytes sing sugih melanin. Non-sel diangkut melanosit (sel normal sing tanggung jawab kanggo werna kulit). Ana ing wong nalika cahya UV menyang cahya srengenge normal melanin dibentuk sing nggawe kulit kita disamak.

Amarga macem-macem bentuk lan ukuran moles, wong-wong iku gampang diganggu karo penyakit liyane:

  1. Acrohordon (tandha kulit) iku fibroma sing cepet lan entheng. Acrohordon biasane dibusak, nanging ora amarga iku mbebayani. Pendidikan mung mbebayani.
  2. Keratosis seborohe - kulit ing keratoma iku garing, kerut, atos, gatal, kadang-kadang papules kanthi lemah garing.
  3. Papillomas - tetanduran protruding ing ndhuwur permukaan kulit nganti 5-7 cm, tuwuh ing kelompok. Penyakit iki disebabake dening papillomavirus manungsa.

Mung dhokter bener bisa nindakake diagnosis diferensial pendidikan. Kadhangkala uga mbutuhake analisis histologis - pemeriksaan potongan tissue ing mikroskop.

Apa umur nevi katon?

Tanda lahir sing angel ditemokake ing bayi. Mesthi amarga bocah duwe pendidikan kurang, lan mung ora bisa dideleng. Ana nevi sawise taun pisanan urip, lan utamané aktif - ing mangsa pubertas.

biru nevus ing pasuryan Iki disebabake dening pengaruh hormon melanotropic pituitary. Sadurunge nilai-nilai sing ora bisa didelok tuwuh, tambah ukuran, dadi werna. Sampeyan uga normal kanggo periode ngandhut lan lactation.

Ing wong diwasa, moles anyar uga bisa mbentuk, utawa sing lawas bisa nambah. Panyebab:

  • owahan hormonal;
  • traumatisasi kulit;
  • cahya karo sinar ultraviolet.

Yen mole sing sadurunge nggedhekake watese, dadi peteng, reddened, "ilang" rambut, retak utawa inflamed - iki minangka tandha peringatan. Sampeyan luwih seneng ndeleng dhokter.

Jinis moles

Ing awak wong ora bisa nemokake loro moles sing padha: kabeh duwe pola individu, ukuran lan werna.

Nevi minangka kongenital lan diduweni. Sing terakhir bisa katon ing umur apa wae. Moles dumunung ing awak (asring ing awak) lan ing rai. Sampeyan bisa ketemu wong-wong mau ing pinggir lambene, lidah lan tempek.

Moles kongenital dibedakake kanthi diameter:

  • cilik - nganti 15 mm;
  • medium - nganti 10 cm;
  • gedhe - luwih saka 10 cm.

Rong spesies pungkasan sing paling kerep ngalami maligned (lagi dilebur dadi tumor ganas).

Nevi uga diklasifikasikaké kanthi asale:

  1. Epidermal melanocytic - sing paling umum, dumunung ing lapisan permukaan kulit. Saben wong bisa nemokake selusin entitas kasebut. Padha duwe wangun bunder utawa oval lan pinggiran sing alus. Werna beda-beda gumantung saka abang peteng nganti coklat:
  • nevus Setton (melanoform) - titik pigmen, diubengi dening zona depigmentasi (ora ana warna), asring ana ing tengah ana area sing nyusup;
  • pigmen nevus komplèks - padha karo papule kanthi papilomas sing digawé, ukuran nganti 10 mm;
  • resurrent melanocytic - pseudomelanoma, dibentuk ing panggonan sing ora normal, luwih gedhe tinimbang mole sadurunge, wangun ora duwe aturan;
  • Becker nevus - ing pirang-pirang moles coklat katon ing kulit, banjur digabungake bebarengan, mbentuk titik sing ora rata nganti 20 cm. Nevus dibentuk ing wong ing umur transisi miturut pengaruh hormon seks lanang - androgen;
  • dysplastic nevus - "birthmark", wangun ora duwe aturan kanthi watesan fuzzy, warna apa wae, dibentuk ing wilayah sing ditutup ing awak (dada, bokong).

  1. Intranal melanositik - dibentuk dening melanocytes sing dimodifikasi saka dermis. Liyane rentan kanggo malignancy:
  • biru nevus - kadang seluler (nganti 1 cm) lan prasaja (nganti 3 cm), werna abu-abu-biru, kulit ing kulit iku biasane Gamelan, tanpa rambut, bakal dibusak;
  • papillomatous or warty - nduweni lumahing bumpy, asring ditemokake ing pasuryan lan gulu, ditutupi rambut.

  1. Sempadan - dumunung ing antarane rong lapisan. Padha asring disebut moles.

Alasan kanggo pembentukan nevi

Kenapa birthmarks muncul? Nevi kongenital dibentuk amarga pelanggaran embriogenesis. Dheweke diwenehi warisan lan minangka bukti kekerabatan.

Diakoni sing padha dumadi ing pangaruh faktor patologis:

  • paparan sinar srengenge langsung - ultraviolet nyebabake pembentukan melanin sing gedhe banget, sing ora mung nyebabake moles anyar, nanging uga degenerasi tuwa;
  • owahan hormonal - efek hormon pituitari nimbulaké lan katon lan ilang nevi (nalika wanita ngandhut, nyusoni, nalika menopause, amarga perkembangan patologis endokrin);
  • radiation utawa sinar x;
  • virus penyakit.

Apa bisa mbusak nevi?

nevus liwat lip Paling nevi rampung aman. Dheweke ora perlu operasi. Kanggo nyegah karusakan ing srengenge, sampeyan bisa nutupi moles nganggo sandhangan, bandage Panama utawa bandage.

Ing kasus nalika tahi lalat dumunung ing papan sing mbebayani (asring cilaka, disapu kanthi sandhangan utawa sepatu), luwih apik kanggo mbusak nganti ana komplikasi sing muncul.

Pitakonan saka penghapusan nevus mung diputusake dening dokter. Saben tatanan diwatesi analisis rinci: sampeyan kudu ngetesake wangun, ukuran, werna, rambut, lokasi, lan liya-liyane. Yen ora ana data sing cukup, dokter nyedhiyakake tambahan cara ujian.

Kanggo nindakake iki, njupuk jejak smear saka permukaan nevus, sing banjur diteliti ing mikroskop. Yen sel kanker ditemokake, mole kudu dibusak.

Yen nevus rampung benign, nanging nduweni rasa ora nyaman sacara estetis - bisa uga dibusak. Sadurunge, golek dhokter.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.