Herpes Zoster

Herpes zoster (EG) - Herpes zoster (shingles), sawijining penyakit saka wangun sporadis - sok-sok ditepungi minangka asil saka awakening lan aktivasi virus varicella-zoster patogen -Varicella-Zoster.

Kekhasan saka penyakit iki ditepungi kanthi foci inflamasi ing rongga spinal posterior, mbentuk saraf spinal, lan inflamasi ing kelenjar saraf intervertebral (ganglia). Proses iki diiringi hiperthermia (demam), tanda-tanda mabuk lan exanthema vesicular (rash) sadawane path of innervation saka cabang syaraf.

Mekanisme pembangunan

Cacar ing bocah cilik Agen penyebab penyakit iki yaiku "virus herpes" rong herpes saka genus Herpesviridae, penyebab cacar air lan manifestasi herpes zoster. Asil saka genesis yaiku inflamasi siji utawa klompok saraf saraf balung, area adhedhasar dorsal (posterior) werna balung mburi utawa homologues saka werna posterior saka (mirip) cranial syaraf.

Kabeh (utawa meh kabeh) wis cacar banyu minangka bocah. Iki minangka jenis virus herpes tipe 3 sing ndhelikake ing bocah cilik. Ing wong diwasa, exacerbation nyebabake EG.

Dasar faktor sing disebabake yaiku versi pelestarian spontan virus ing ganglia intervertebral spinal. Kanggo wektu sing suwe, ana ing awak ing phase latent sing ora aktif. Penyakit-penyakit abot sing nyebabake sistem kekebalan awak, bisa narik virus kasebut. Faktor provokatif punika -

  • negara stress;
  • ganas tumor;
  • ionisasi radiation therapy;
  • duration of medication;
  • operasi transplantasi organ;
  • medullotherapy ing panindesan pembentukan getih;
  • Infèksi HIV ngowahi dadi AIDS;
  • manifestasi sekunder varicella ing tahap akut.

Nalika diaktifake, virus kasebut duweni sifat pathogenicity (infeksius), nyebabake perifer NA lan sistem saraf pusat, nalika dipangan ing sel saraf lan ngasilake ing njero.

Jinis penyakit

Umumé kekalahan kulit gumantung ing spesies herpes zoster:

Variasi foto. Isi bisa nyenengake.

  1. herpes zoster abortivum (katon abortif) - ditondoi dening formasi nodular kapisah ing kulit sing nyusup.
  2. herpes zoster bullosus (bullous, wangun vesicular) - letusan saka gelembung cilik biasa diiringi manifestation gelembung banget (karo endhog merpati).
  3. herpes zoster haemorrhagica (tipe hemorrhagic OG) - beda karo pembentukan bintik hemorrhagic sing diowahi dadi unsur ekzim: vesikel purulent, hemorrhages, ulcers lan scabs necrotic.
  4. herpes zoster gangraenosus, necroticans (necrotic utawa gangrenous type shingles) - amergo pembentukan kulit ireng ing permukaan gelembung. Ngilangi vesikel bakal nyedhiyakake lumahing ulcerated kulit. Penyakit kasebut wis cetha (luwih saka telung sasi), disertai sindrom nyeri sing kuwat.
  5. herpes zoster generalisatus seu disseminatus (katon disebarake utawa umum) - ditondoi dening rashes ing macem-macem kulit lan lendhut wilayah. Ruam kaya kuwatir kincir angin. Penyakit iki diterusake marang latar mburi nyenyasake kesehatan umum pasien. Penyakit-penyakit kasebut tundhuk marang wong tuwa.

Gejala

Suhu Periode wektu laten bisa bertahan nganti wektu sing suwe, bisa nganti taun amarga virus bakal tangi. Ing wiwitan periode, sadurunge virus ngliwati jalur saraf menyang dermis, pratandha sing nyatet gejala ARD sing dicathet:

  • sirah;
  • kelemahan lan demam;
  • limfadenopati (kelenjar limfe bengkak);
  • Malfunction saka saluran pencernaan.

Gejala kasebut bisa dadi angel kanggo diagnosa kanthi bener. Gejala ciri khas herpes zoster yaiku rasa sakit. Iki minangka prekursor kanggo perkembangan ruam kulit, lan sawise akeh ruam, nyedhiyakake dhewe ing wangun sensasi sensitif nglarani - neuralgia postherpetic (PHN, sindrom nyeri deafferent).

Sindrom pain kompleks sing gegandhèngan karo herpes zoster ditepakake kanthi manifestasi telung fase: fase akut, subakut lan kronis.

  • Sindrom pain akut sing nyebabake penyakit iki. Muga terus sasi.
  • Ing fase subakut sawise periode sing akut, gejala sing nyeri ngubengi pasien nganti patang wulan.
  • Sindrom narkoba kronis wis ditetepake minangka tandha PHN. Duration of manifestation nuwuhake sasi lan taun.

Manifestasi herpes zoster (EG) ditondoi kanthi wiwitan penyakit sing akut karo gambaran sing luwih jelas saka gejala sing tepat, sing dicethakaké:

  • tiba-tiba gatal ing bagean awak;
  • jenis sindrom pain, kang nduwe manifestasi dhewe karo sentuhan cahya, nanging ora ana reaksi ing injeksi biasa karo jarum.

Iki ora dadi lelucon. Sawise pirang-pirang minggu, nodules katon ing kulit sing bisa dipenggal. Lokalisasi biasa yaiku toraks, tulang rusuk, dan lumbal zona. Lirine siji-sisi ana karakteristik - sajrone ngresiki cabang-cabang syaraf sing kena pengaruh. Formasi bisa mangaruhi:

  • sirah lan gulu;
  • zona occipital lan frontal;
  • pasuryan lan mata;
  • wilayah femoral lan gluteal.

Sajrone minggu, jumlah formasi gelembung kanthi cepet nambah. Ing patang dina, nodula dadi gelembung kandhel kanthi tutup "kandel" sing kapenuhan cairan serous, sing dadi mendhung ing papat sabanjure sabanjure. Sawise liyane 4 dina - padha bledosan utawa nyilikake, mbentuk kulit bumi peteng. Wounds waras. Crusts mudhun. Depigmentasi tetep ing panggonan kasebut.

Foto herpes ing awak:

Manungsa waé! Isi bisa nyenengake.

Pelokalan lesi gumantung marang virus ganglia.

  • Bentuk ganglion sing paling umum. Virus kasebut nyerang ganglia vegetatif. Umumé ruam lan nyeri duwé shingles. Dituduhake ing papan interkostal. Gejala kasebut bisa ditambah karo:
    • meningoencephalitis lan gejala meningeal;
    • hemiplegia lan hallucinations;
    • bisa muncul koma.
  • Kekalahan saka node Gasser saraf trigeminal nimbulake formasi ing panggonan innervation - mata. Wangun mata ditondoi dening lesi saka lumahing mukus irung utawa mata, ing kulit pasuryan.
  • Rashes ing lumahing auricles, ing sakubenge lan ing jero - akibat saka ngalahake crankshaft (ganglion genicuh) saka saraf wajah.

Pasien tanpa immunodeficiency bisa sembrono ing sasi, entuk kekebalan sing kuat.

Wong tuwa sing sadurunge wis cacar banyu liwat kontak utawa panyedhiya virus bisa kena infeksi maneh.

Kekuwatan-kekiyatan kekebalan awak sing nyebabake meksa nyebabake penyakit iki kanthi cara ngembangake vesikel getih lan purulen.

Konsekuensi serius

dhokter-seriou Utamané kerep komplikasi penyakit sing diamati ing wong tuwa. Minangka aturan, iku neuralgia postherpetic - nyeri kronis. Iku katon sawise ilang saka akeh.

  • Komplikasi saka alam ajaib berkembang - keratoconjunctivitis, chorioretinitis, neuritis optik, iritis, glaukoma sekunder.
  • Patologi bisa mbentuk mukosa lisan - rashes ing tonsils, ilat, ing pipi, toothache.
  • Kurang luwih 2% pasien lumpuh motor kacathet. Kanthi kekalahan saka crankshaft, komplikasi diwujudake: tinnitus, pusing lan gangguan pendengaran. Gas ekshaust ing wilayah serviks rumit dening paraphy diaphragmatic.

Kanggo sembarang jenis kacepetan gas bisa kedadeyan:

  • ing wangun kelainan vasomotor;
  • ischuria (panahan urin akut);
  • sembelit utawa diare.

Perawatan

aciklovir-tabletki Gambar detail saka penyakit iki nyumbang kanggo diagnosa.

Kasalahan dumadi ing tahap awal penyakit nalika gejala mabuk, demam lan nyeri sing landhep.

Misdiagnosis bisa:

  • angina pectoris (angina pectoris);
  • inflammation saka pleura;
  • pulmonary embolus;
  • nglanggar aliran keluar urin, nyebabake kolik ginjal;
  • apendiks catarrhal, lan liya-liyane.

Kanggo njlentrehake diagnosis sing digunakake mikroskopi lan cara immunofluoresensi sing ndeteksi virus.

Perawatan iku kompleks. Iku kalebu telung tahap.

oxolin Tahap pisanan. Ing periode akut penyakit, antivirals lan "Viropex" (" Acyclovir ") krim karo komponen digunakake intravena, lisan lan externally. Vitamin "E" lan "C". Obat anti-inflamasi - Indomethacin , Obat antiviral .

Ing tahap kaping kalih, ing tahap remisi , administrasi imunomodulator, adaptogen, lan obat-obatan hormonal diwenehake.

Tahap katelu yaiku pencegahan penyuluhan panyakit kasebut. Vaksin sing ora diaktifake digunakake. Ing tahap akut gas buang, analgesik, oxolinic lan tebrofen salep, salep antibiotik, solusi antiseptik lan compresses kadhemen digunakake. Sajrone minggu, "gamma globulin" disuntikake subcutaneously utawa intramuscularly. Nalika gejala pain terus-terusan diwenehake prosedur UFO lan blokade Novocainic.

Dina iki, isih ana cara sing efektif kanggo nyegah infèksi virus herpes, nanging ana cara kanggo nyegah exacerbations saka penyakit - kanggo nguatake pertahanan imun.

Liyane jinis herpes .

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.