Pigmen nevus

nevus pigment ing gulu Salah sawijining jinis tumor jinak ing kulit yaiku nevus pigmented.

Iki kalebu sel ngrubah melanosit sing ngandhut melanin, sing duweni tanggung jawab kanggo warna kulit, mata lan rambut.

Alasan kanggo pambentukan nevi ora bisa dimangerteni. Dikenal menawa melanin disimpen ing sel kanthi jumlah sing ditetepake kanthi tegas. Mulane, ana pendapat yen nalika proses transfer pigmen diganggu, akumulasi nevocytes - sel kanthi isi - formulir ing sawijining wilayah.

Iki ditampilake ing owah-owahan warna kulit pecahan, uga katon ing panggonan lan nodul. Wong ngarani moles. Wangun lan werna gumantung marang ambane nevocytes lan jumlah melanin ing wong kasebut. Padha paling umum ing Kaukasus.

Sesuai karo panguwasa kode ICD-10:

  • melanoid nevi - D22;
  • non-tumor kongenital - Q5;
  • non-tumor - I1.

Sinonim pigment jeneng - sel anyar, melanocytic.

Faktor sing kena pengaruh katon

Para ilmuwan percaya yen pelek kabeh umume ana ing kandhutan. Sajrone meteng, cacat janin dumadi:

Pigmen nevus

  • amarga nglanggar sel divisi;
  • prediksi genetik;
  • sawise kontak karo bahan beracun (kalebu rokok lan alkohol);
  • amarga penyakit kronis saka sistem genitourinary wadon;
  • amarga infeksi seksual ditularake.

Sapérangan saka wong-wong mau wis kawujud saka lair, sawetara ing sajroning urip ing pangaruh faktor-faktor tartamtu:

  • fluktuasi ing tingkat hormonal ing awak (sajrone masa pubertas, ngandhut bayi, sawise nggunakake kontrasepsi sing dawa);
  • keluwihan ultraviolet;
  • radiation;
  • kaku;
  • weakening of immunity;
  • penyakit kulit virus.

Kanthi yuswa, moles pucat, lan kanthi tuwa umur ilang kabeh.

Perkembangan pigmentasi nervus

Ana telung tahap pengembangan neoplasma:

  1. Perkembangan sel ing epitel.
  2. Akumulasi nevocytes ing tapel wates epidermis lan dermis.
  3. Intradermal.

Gejala lan tandha pigmented nevi

Sampeyan bisa nemtokake neoplasma kanthi anané tandha-tandha eksternal saka panggonan:

nevus pigmented

  • rata utawa protruding ing ndhuwur kulit;
  • kuning, coklat, abang, biru utawa ireng;
  • bunder, simetris, lan malah wates reguler;
  • pola kulit ditahan ing permukaan; roughness, bumps, papillae, padha karo gyrus saka otak utawa kutil uga ana;
  • yen kluster sel dumunung jero ing dermis, rambut bisa tuwuh ing permukaan nevus;
  • ukuran sawetara saka sawetara milimeter nganti puluhan sentimeter;
  • kanggo nyentuh, nevi pigmented sing alus utawa compacted;
  • asring tumor sing tunggal, arang banget wae. Ing kasus pungkasan, salah siji saka mol luwih saka liyane.

Diagnostik

Sampeyan ora bisa nemtokake jinis sing tepat saka nevus dhewe, amarga ana sawetara jinis limo. A dermatologist utawa oncologist bisa nindakake iki adhedhasar data ing ngisor iki:

pemeriksaan mikroskopik

  • Sajarah njupuk;
  • pengawasan visual;
  • dermatoskopi kanthi kaca lan kamera nggedhekake;
  • biopsi - eksisi saka bagian materi lan sinau ing mikroskop;
  • SIAscopy - nemtokake lokasi pembuluh getih lan jumlah melanin, uga kolagen lan hemoglobin. Iki minangka salah sawijining tes paling akurat lan dipercaya sing nyinaoni kondisi sel ing jero lapisan kulit. Kabeh asil sing dicermakake ing monitor komputer kanthi wujud gambar telu dimensi. Kanggo nemtokake dinamika nggunakake metode grafis overlay;
  • sinau ing permukaan mole langsung ing awak ing mikroskop fluorescent;
  • diagnostik laboratorium - deteksi ing getih tumrap tumor sing katon mung ing tumor ganas.

Tipe paling mbebayani yaiku nevus melanocytic, sing dianggep minangka prasyarat kanggo perkembangan melanoma - pembentukan malignant. Miturut statistik, melanoma ing Federasi Rusia didiagnosis ing 4 kasus saka 100.

Perawatan lan penghapusan

kompleks pigment nevus

Sampeyan ora dianjurake kanggo mbusak wangun benign pigment nevus. Disaranake kanggo nyisihake mole yen nglanggar kualitas urip.

Umpamane, godhong sing dhuwur banget ing ndhuwur kulit utawa ing panggonan sing ora nyaman, terus saya cilaka, ngandhut sandhangan. Lan iki bisa nyebabake komplikasi, sing paling mbebayani yaiku transformasi utawa keganasan.

Tanda-tanda rebirth kaya ing ngisor iki:

  • wutah;
  • tingling, rasa sakit, utawa rasa gerah;
  • owahan ing werna, wangun, struktur permukaan;
  • pendarahan;
  • peeling;
  • rambut wutah intensif;
  • ilang saka wates.

Ana sawetara cara kanggo mbusak:

  1. Path bedhah. Tumor kabeh kanthi bagean saka jaringan lemak diiseni karo scalpel. Cara iki nyeri lan mbutuhake rehabilitasi jangka panjang, digunakake kanggo nevi gedhe lan jero, uga ing kasus sing mbebayani. Anestesi lokal utawa umum dibutuhake, lan sawise bekas lan bekas tetep,
  2. Laser Neoplasma dibakar nganggo sinar lampu sing kuat, nembus jero jero sing tegas, tanpa ngrusak jaringan sehat. Ora ana bedhug lan tatu, supaya cara iki populer ing kosmetik. Yen nevus gedhe, angel mbusak kanthi laser. Cetha putih katon mung ing kulit sing peteng.
  3. Pisau gelombang radio (alat surgitron). Eksisi ana dening radiasi, sing ngilangake kontak piranti kanthi getih lan infeksi. Ana isih cilik diobong ing situs jaringan soldering, sing mandheg getih. Sawise marasake awak ora ana jejak sing katon. Radiosurgery ora digunakake kanggo nglereni nevi gedhe.
  4. Electrocoagulation. Molai mati dening panas listrik lan kuwat. Ing wektu sing padha, tatu kasebut bisa ngobati, sing ngilangake getihen.
  5. Cryodestruction Sawise perawatan karo nitrogen cair utawa es karbonasi, stain ngeculake lan kerak, sing ilang sasampunipun. Cara iki kurang entheng lan praktis tanpa rasa sakit. Nanging, iki jarang ditunjuk, amarga ora mesthine bisa numpes kabeh sel saka nevus wiwit pisanan.

Sawise aman, materi kasebut kudu dikirim kanggo analisis histologis. Iki ngidini sampeyan nemtokake gejala-gejala ganas.

Nyegah

Kanggo nyegah rebirth saka pigmentasi nevus, penting kanggo netepi aturan pencegahan:

  • ora ana ing sinar UV langsung, ndhelikake kulit nganggo sandhangan;
  • nggunakake sunscreen;
  • aja ngunjungi solarium;
  • nyoba ora nglakoni permukaan mol;
  • ora tarik rambut, aja ngemot kosmetik agresif;
  • Duwe weruh owah-owahan ing tampilan nevus, perlu ngunjungi dokter kanthi cepet.

Nyoba kanggo mbusak pigmen nevi dhewe pancen mokal.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.