Polymorphic erythema exudative

Erythema multiforme (polymorphic, multiforme) erythema exudative yaiku penyakit kronis, sing ditampilake kanthi irung khas. Bedane utama saka patologi liya yaiku pembentukan macem-macem unsur ing kulit lan membran mukus kanthi bebarengan:

  • tebal knots;
  • bintik abang;
  • blisters werna biru;
  • gelembung sing diisi karo turbid isi banyu;
  • peeling;
  • ulcers and crusts.

Manungsa waé, isi bisa nyenengake.

Iki ditondoi dening frequent relapses, seasonality, lan akut karo gejala inxication umum. Aggravation occurs ing tiba lan spring.

Alesanipun

Obat modhèrn durung nyinaoni sakabèhé penyebab eksudatif multiforme erythema.

Sanadyan, 70% pasien dianggep gagal amarga kekebalan tumrap latar mburi infeksi bakteri kronis. Sinusitis, tuberkulosis, otitis media, tonsilitis, pyelonephritis lan malah karies nambah sensitivitas awak kanggo mikroorganisme patogen.

Latar mburi inflamasi fokus, uga hipotermia, infèksi virus saluran napas akut banget ngurangi kekebalan sel T. Iki nyebabake munculé lan aggravation saka erythema exudative polymorph idiopathic.

Sisane 30% wong ngalami penyakit beracun-alergi. Rash katon sawise vaksinasi, introduksi serums, njupuk barbiturates, antibiotik sulfonamide lan klompok tetrasiklin, nonsteroidal anti-inflammatory drugs.

Peran penting diputer dening hipersensitivitas awak kanggo irritants, stres. Kanggo provoke pangembangan penyakit bisa bundhas tutup, keluwihan ultraviolet keluwihan, overheating.

Penyakit iki luwih kerep didiagnosis ing bocah lan bocah enom ing umur 21 taun. Alam sing diulang diwatesi ing saben pihak. Rashes sing muncul lan ilang sajrone mangsa.

Gejala

Exudative multiforme multitre dicirikan dening serangan akut lan munculé gejala kaya flu:

Gejala eritrosit exudative polymorphic

  • mriyang;
  • sakit tenggorokan;
  • sirah;
  • arthralgia;
  • sakit tenggorokan, batuk;
  • general malaise, weakness;
  • mundhut saka napsu;
  • sakit otot, nyeri;
  • kelenjar getah bening bengkak.

Kanggo formulir racun alergi, pratandha kasebut ora aneh. Mbok menawa mung tipis ing suhu sadurunge muncul ing ruam. Werna gedhe mbentuk ing pasuryan, uga ing panggonan sing tambah gesekan kulit ing sandhangan utawa sepatu. Eksaserbasi kasebut ora ana ing alam musiman, nanging kena pengaruh obat-obatan, kekebalan awak, tekanan fisik lan moral sing suda.

Sawise 1-2 dina sawise panandhang penyakit, kulit kasebut kena dening ukuran gabah. Infèksi kasebut dumadi, unsur-unsur saka ruam tekan diameter 2-3 cm, gabung karo siji liyane.

Papules rada munggah ing ndhuwur tutupan, duwe werna abang utawa abang lan wates sing jelas. Ing tengah katon sianosis.

Bubbles 1-5 mm ing diameter utawa gedhe bullae diisi karo cairan serous cetha, asring karo getih impurities, bledosan. Ing panggonan kasebut, wangun ulkus nuwuhake, sing dadi jambul kanthi kerak getih, abu-abu utawa kuning. Proses iki diiringi kobongan lan gatal-gatal.

Gejala umum inomasi ilang kanthi cepet sawise katon saka ruam utawa ing 2-3 minggu. Erythema miwiti sawise 1-2 minggu, lan rampung ilang sawise sasi.

Lokasi

Ing kaping tiga pasien, lèmèn dumunung ora mung ing awak, nanging uga ing rongga lisan. Umume ora bisa nyebabake membran lendhut saka organ kelamin. Sebagéan rashes ditrapake ing wilayah kasebut:

  • mburi sikil lan tangan;
  • soles;
  • palms;
  • extensor surfaces of the elbows;
  • lengan;
  • dhengkul.

Sajrone periode relapse, ing ruam recurs ing panggonan sing padha lan kulit sehat.

Stevens-Johnson Syndrome

Stevens-Johnson Syndrome Panyakit sing abot ditampa dening sindrom Stevens-Johnson.

Reaksi alergi sistemik mengaruhi kulit, membran organ internal, membran mukus.

Ruam cepet nyebar menyang wilayah sing sehat, sing nutupi area sing gedhe awak. Paling asring iki ditindakake ing wong saka 20 nganti 30 taun.

Inoksial abot lan suhu dhuwur nganti 40 ° C ngasilake kesadaran, prilaku ora nyenengake, depresi, sing nyuda tekanan darah.

Proses inflamasi mengaruhi conjunctiva ing mripat. Iki bakal nyebabake komplikasi, kalebu mlarat. Tumrap latar mburine sistem kekebalan awak, pneumonia, meningitis, encephalitis berkembang, sing ing sawetara kasus mati.

Diagnostik

Dermatologist kanthi visual nganalisis gambar klinis, mriksa sejarah. Narik kawigatosan marang anané infèksi kronis lan obat-obatan. Materi kulit dijupuk kanggo pemeriksaa ing mikroskop. Penting kanggo mbedakake macem-macem erythema saka urtikaria , pemphigus, erythema nodosum.

Ing ngarsane foci ing tutuk, sifilis kudu dikalahake. Kanthi bantuan saka tes PCR ditemtokake dening ora ana treponema pathogen - pucat. Weruh dijupuk saka permukaan mucosal.

Perawatan

Kanthi kerepotan sing kerep banget, rusak banget saka kulit lan membran mukus, terapi digawe ing kondisi piranti nulis. Injeksi glukokortikosteroid, utamané Diprospana, dituduhake . Ing infèksi utama, perawatan hormon ora diresepake.

Ing kasus wangun beracun-alergi, zat beracun kudu diidentifikasi lan dibuwang saka awak. Ombenan, obat diuretik lan ngombe abot digunakake. Infeksi sekunder saka kulit - minangka pratondo kanggo njupuk antibiotik.

Antihistamin Kanggo ngilangake gatel kasebut njupuk obat desensitisasi - Tavegil , Suprastin , Claritin . Yen lelara kasebut dumadi ing podo karo infeksi virus ( herpes ), banjur nggunakake obat immunomodulatory lan antivirus dianjurake. Kanggo nguatake sistem kekebalan kudu ngombe multivitamin.

Wigati khusus ditrapake kanggo terapi lokal. Wilayah sing kena akibat antiseptik ( Chlorhexidine , Furacilin ), dilumasi karo salep kortikosteroid lan antibakteri (Dermazolin, Solcoseryl ).

Nalika gelembung gedhe dibentuk, wong-wong mau dibusak lan lara diobati kanthi solusi pendinginan. Perawatan terus nganti résolusi kebak rash.

Erythema multiforme ing bocah-bocah

Ing bocah, patologi didiagnosis nalika bocah cilik - 2-5 taun. Paling akeh, iki minangka akibat saka reaksi alergi marang bahan kimia rumah tangga, asap rokok, pangan utawa obat-obatan.

Erythema multiforme ing bocah-bocah Ing panliten sejarah mriksa yen ana alergi saka sanak sanak sadulur. Reaksi sing luwih kerep ditonton saka jinis sing ditundha (ora langsung sawise kontak karo zat sing mbebayani), sing ndadekake angel kanggo nemtokake rangsangan. Penyakit iki bisa dumadi kanthi kambuh utawa mangsa-mangsa.

Sadurunge katon ing ruam, temperatur nyebar kanthi cepet nganti 37-38,5 ° C, sakit kepala, nyeri lan otot kasumurupan. Papules lan blisters nyuwil metu langsung ing extremities, forearms lan cedhak tutuk. Titik ing awak warna jambon nambah lan njupuk ing werna blambangan.

Ing lèmèh mucosal sing abot, bocah kasebut, amarga panyakit sing abot, nolak. Pasa uga ndadekake kekurangan awak. Faktor nu nyebabake karies lan untu sing sepele.

Penyakit iki bisa tetep kanggo urip, sanadyan ngeling-eling dhewe minangka kambuh. Nanging kadhangkala uga katon kanthi spontan nalika umure 14-16.

Erythma multiforme exudative ing tutuk

Ing 5% pasien, ruam kasebut sacara lokal ditrapake ing membran mukosa rongga lisan:

  • ing lambe;
  • ing langit;
  • ing pipining njero pipi;
  • ing tenggorokan.

Manungsa waé, isi bisa nyenengake.

Kaping pisanan, rada reddening, nanging sawise 1-2 dina ceceng. Sawise 2-3 dina, dheweke nyebul, ninggalake erosi kang angel. Unsur cenderung nggabung lan nyebar menyang rongga lisan kabeh. Padha ditutupi kanthi kembang abu-abu utawa kuning. Yen sampeyan nyoba nyingkirake, wounds kasebut entuk getih, waras alon-alon.

Epitel ekstensif ngirimake akeh ketidaknyamanan, nyegah wong sing ngomong, malah ana pangan cair. Ing lambe katon crusts getih lan retak, nyegah bukaan ing tutuk. Proses infèksius ndadekake kesehatan dental luwih angel, kena ligan salivasi, gingivitis ngembang (inflamasi gusi).

Nanging, ruam bisa mung kalebu sawetara lesi cilik. Proses résolusi ing membran mukosa luwih suwe tinimbang ing awak - rata-rata, 1-2 sasi.

Kanggo nyegah keletihan awak saka ketidakmampuan kanggo mangan kanthi cepet, mulih dhisik nyuda sindrom nyeri. Sadurunge mangan, rashes diolah kanthi larutan novocaine 0,5%, gel Lidohlor, utawa emulsion anestetik karo minyak peach.

Kanggo disinfeksi kanthi tutuk lan mbusak edema, mbilas nganggo decoction of chamomile, perawatan saka rashes karo lenga buckthorn segara, solusi sing kuwat saka hidrogen peroksida utawa Rotocan sing diwènèhaké.

Nyegah

Kanggo nyegah reaksi alergi polymorphic exudative, perlu kanggo nyegah pencegahan. Penting kanggo ngilangi foci infèksi kronis ing wektu, kanggo nyegah pangembangan karies.

Nalika wangun beracun-alergi ora bisa nyedhiyakake awak kanggo efek obat-obatan sing nyebabake penyakit kasebut. Dianjurake kanggo ngimbangi diet, njabut panganan sing bisa nyebabake alergi:

  • buah jeruk;
  • kacang;
  • coklat lan coklat;
  • alkohol;
  • warung;
  • jamur

Sampeyan kudu nyedhiyakake susu sing ora nguntungke, woh-wohan, sayuran, cereal, daging lan iwak sing ora nyenengake. Supaya ora kanggo nangani membran lendhut kanthi lesi ing cangkeme, luwih becik nggunakake pangan ing lemah.

Kajaba iku, sampeyan kudu njupuk kursus-kursus vitamins periodik, ngleksanakake tata cara tempering lan olah raga kanggo nguatake lan njaga stabilitas sistem kekebalan.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.