Urtikaria

Urtikaria (urtikaria utawa demam urtikaria) dianggep minangka salah sawijining reaksi alergi paling umum. Miturut sawetara data, gejala penyakit demam sing nyebabake akut sing dialami sethithik saklawasé ing umur kanthi luwih saka sapertane populasi donya. Penyakit iki ditondoi kanthi cepet kanthi cepet - lepuh gatal sing inflamed wiwit katon ing awak.

Pangobatan urtikaria ora bisa ditundha - angioedema lan transisi penyakit dadi wangun kronis ora mung komplikasi urtikaria.

Foto kasebut nuduhake manifestasi khas urticaria.

Klasifikasi Urtikaria

Ing praktik klinis, allergists lan dermatologists utamané nggunakake rong klasifikasi urtikaria. Miturut prinsip patogenetik, urtikaria dipérang dadi:

  • Alergi (kekebalan). Dasar urticaria jinis iki yaiku kegagalan sistem kekebalan. Urticaria alergi bisa dadi panganan, tamba, serangga (berkembang sawise gigitan serangga ). Iki uga kalebu respon awak marang introduksi unsur getih donor lan immunoglobulin.
  • Pseudo-alergi (anaphylactoid). Iku beda karo sing mediator inflamasi mulai dirilis langsung ing pangaribawa alergen, yaiku, sistem kekebalan ora melu ing perkembangan urticaria. Penyebab urticaria pseudo-alergi uga beda, lan alergi bisa didahului dening mabuk, infeksi helminth , lan hypersensitivity menyang sawetara obat.
  • Fisik. Jenis urtikaria iki minangka akibat saka paparan kulit meh wae faktor fisik. Iki bisa dadi iritasi mekanik, tumindak suhu utawa suhu dhuwur, pengaruh banyu, radiasi ultraviolet.
Cathetan Urticaria cholinergic dibedakake dadi kategori sing kapisah. Iki ditemokake dening rashes cilik lan tambah akeh ing suhu, gejala kasebut dumadi saka latar mburi keluwihan emosional lan nalika ngalami stres.

Urticaria hilir dipérang dadi:

  • akut;
  • kronis.

Urip banget leaking urtikaria

Wangun penyakit iki dumadakan tiba-tiba. Kaping pisanan, gatal sing ana ing awak, banjur lepuh katon ing awak. Kaping pisanan, ruam abang, nanging amarga plak iki tambah ukuran, padha dadi pucuke.

Reaksi akut kerep diiringi nyeri sirah lan tumit ing suhu awak. Munculake blisters bisa mboko sithik mudhun utawa ing pengaruh therapy therapy, lan padha tetep ing awak saka sawetara jam kanggo 3-7 dina. Tahap urticaria sing akut dumadi ing subakut, sing bisa tahan nganti siji setengah wulan.

Urticaria kronis

Bentuk penyakit iki katon yen ruam ora ninggalake awak luwih saka 6 minggu. Unsur anyar saka ruam utawa katon saben dina, utawa dibentuk sacara periodik. Ora ana cacat badan beda-beda gumantung saka sawetara dina nganti rong nganti enem sasi. Gejala sing ditrapake kanthi cara kronis ora diarani akut, nanging gatal abot ing awak bisa nyebabake gangguan neurologis.

Alesan utama pembangunan

urticaria ing tangan wanita Urticaria nuduhake panyakit dermatologis lan isa reaksi merdheka siji utawa saperangan irritants, utawa katon minangka salah sawijining gejala penyakit internal.

Penyebab demam panggang macem-macem, bisa nyebabake owah-owahan ing kulit bisa:

  • Sakbenere panganan.
  • Sistem pengobatan lan mekanisme tumindak lokal.
  • Serbuk tanduran lan cairan biologis.
  • Panggonan saka tawon, tawon , utawa serangga liyane (kayata bedbugs ) lan bahan-bahan kawangun minangka asil saka livelihoods.
  • Bahan kimia rumah tangga.
  • Protein yaiku saliva kewan sing bisa ditemokake ing wol.
  • Faktor fisik - suhu rendah utawa dhuwur, tekanan mekanik, asor.
  • Ketidakseimbangan psiko-emosional.

Risiko ngembangaken urtikaria mundhak ing wong sing duwe penyakit gastrointestinal, kelainan ing angger neurohumoral, pathologi sistem endokrin, lan infeksi helminth. Tambah risiko urtikaria, ditransfer infeksi virus lan bakteri. Asring alasan utamane kanggo perkembangan demam nettle tetep ora jelas.

Urticaria kerep warisan. Risiko transmisi kecenderungan kanggo alergi mundhak yen loro wong tuwane anak alergi.

Carane urticaria dicethakaké

kulit sirah Kabeh gejala urtikaria dumadi amarga kasunyatan sing alergen utawa mediator inflamasi sing nglebokake kulit nambah permeabilitas saka kapal cilik. Iki nyebabake kasunyatan sing adi saka prau wiwit pindhah menyang ruang intercellular lan ing awak katon plak abuh - blisters.

Gejala khas urtikaria ing awak ditampilake ing foto, nanging carane penyakit kasebut nyebabake dhewe gumantung ing kegiatan reaksi alergi.

Urticaria ngembangaken kanthi gejala kasebut:

  • Gendhakan. Gatal sing rusak dumadi ing awak lan awak. Rontok sadurungé katon minangka ruam.
  • Rashes ing awak. Biasane, unsur pisanan katon ing abdomen, bokong, banjur pindhah menyang tangan, dodo, bali. Meningkatake blisters ing gulu, ing lambé lan eyelids dianggep minangka tandha mbebayani, dadi gedhe bisa tumuju ing tutuk lan tenggorokan, sing bakal nyebabake lemes, kondisi iki diarani angioedema .
  • Kelemahan umum lan kelainan dyspeptik. Gejala kasebut ora tartamtu, nanging asring ngiringi urtikaria kanthi akeh ruam lan suhu.

Tampilan unsur ruam kanthi demam nettle beda. Bisa uga ukuran cilik, lan gelembung raksasa nganti diameteripun 15-20 cm. Gambaran umum urticaria wheal kalebu:

  • Sing dhuwur ing ndhuwur awak.
  • Wangun ora duwe aturan.
  • Ing ngarsane abang cilik watara unsur utama.
  • Jambon lan werna abang padhang. Biasane, padhange warna tetep jam papat, banjur bledhek.
  • Kemampuan kanggo nggabung. Unsur kapisah bisa nggabungake antarane dhewe, mbentuk area kulit sing gedhe.

Kanthi akeh rashes lan campuran saka rash ing antarane wong-wong mau, wong asring nduwe panas, sirah lan suhu awak mundhak.

Edema Quincke dianggep minangka wangun urtikaria. Puffiness ngluwihi tenggorokan, pipi, lambe, pembengkakan sing paling mbebayani ing rongga lisan, nyebar menyang tenggorokan. Kanthi pangembangan demam nettle, pisanan swara ameh luwih sithik, sesasi ambegan katon lan suwe-suwe rasa suffocation berkembang.

Ing alergi kadhemen lan srengenge , wangun ruam ing wilayah sing mbukak, ing ngendi ana efek provokatif. Kanggo jinis iki alergi karakteristik mangsa. Urticaria surya dumadi ing sasi panas, kadhemen ing sasi mangsa, senadyan ruam uga katon lan kena pengaruh banyu utawa angin sing adhem.

Diagnostik

dhokter Yen gejala sing katon sing nerangake perkembangan urtikaria, perlu dirujuk menyang dokter kanggo pemeriksaan lan perawatan. Biasane, dermatolog kudu luwih dhisik netepake owah-owahan kulit, yen, yen perlu, dheweke bakal ngirim pasien menyang alergi.

Yen reaksi alergi dicurigai, sawetara prosedur diagnostik standar ditindakake, lan kelompok kasebut kalebu:

  • Ujian getih umum lan biokimia.
  • Tes alergi kanggo nemokake jinis allergen.
  • Penentuan level immunoglobulin.

Nalika wangun sing kronis kronis dibutuhake kanggo ngleksanakake diagnostik lanjut. Miturut testimoni pasien cara instrumental pemeriksaan saluran gastrointestinal lan sistem endokrin. Wanita kudu diperiksa dening gynecologist. Sampeyan kudu ngilangi helminthiasis, foci infeksi lan onkologi kronis.

Cara perawatan

Sawise diagnosis urtikaria dikonfirmasi, perlu kanggo nemtokake apa hipersensitivitas kulit berkembang. Yen pangaruh saka alergen ora diklumpukake, perawatan saka penyakit akut iki ora lengkap, lan urtikaria kronis bakal nambah manawa. Ing wangun akut saka perawatan nettle ing paling kasus, standar, prescribe:

  • Antihistamin. Panganggone ngilangake gatal, nyuda jumlah lendhut lan nyegah pembangunan luwih saka reaksi alergi.
  • Enterosorbents - Polysorb , Filtrum , karbon aktif . Obat saka klompok iki ngresiki awak racun lan kanthi mangkono ngurangi manifestasi urtikaria.
  • Obat karo efek sedative. Panganggone alergi kasebut bisa ngedhunake gatal-gatal, ndadekake umum kesejahteraan umum lan bisa ngobati turu.
  • Glukokortikosteroid . Dana karo hormon uga gawé gejala alergi, nanging mung ditrapake yen perawatan gagal lan ora suwe maneh sawetara minggu. Uga ngilangake puffiness lan gatal ointment karo hormon - Advantan , Lokoid , Sinaflan , nanging ora digunakake luwih saka 7 dina.
  • Tamba njaba - ointments, gel, talkers karo antipruritic, anti-inflamasi lan antimikrobial komponen. Gunakake Gistan, Nezulin, Fenistil gel .

Kanthi cara nemen urtikaria, perawatan kasebut ditambahi amarga resep obat sing nambah mikroflora usus, enzim. Pangobatan antiparasit lan normalisasi tingkat hormon mbantu sawetara pasien. Ing kronis, panggunaan imunomodulator lan komplek vitamin ditampilake.

Paugeran penting ing perawatan komplèks yaiku diet therapy . Saka produk allergen kudu ditinggalake ing wektu rash, sanajan urticaria ora kedadeyan ing pangaruh rangsangan pangan.

Panganggone antihistamin

Antihistamin Antihistamines dipérang dadi obat sawetara klompok. Generasi pertama antihistamin duweni efek antiallergic sing apik, nanging nduweni efek sing ora apik, sing paling dhasar yaiku rasa ngantuk.

Mulane, panggunaane dianjurake mung kanggo pasien tanpa patologi kronis lan ora melu ing industri sing duweni konsentrasi tambah.

Antihistamin pandhuan pisanan ngilangi gejala alergi mung 8-12 jam, dijupuk 2-3 kali dina. Klompok iki kalebu Suprastin , Dimedrol, Tavegil , Pipolfen, Diazolin .

Saiki, allergis nyaranake nggunakake antihistamin saka kelompok generasi pisanan kanggo ngatasi alergi manifestasi akut. Kanthi pangembangan sing landhep ing demam nettle, sampeyan kudu njupuk dosis siji saka obat kasebut, perawatan luwih dipilih dening dokter.

Pangobatan antihistamin saka generasi kaping loro wis tumindak sing terus-terusan, kedadeyan kanthi becik ngilangi gejala urtikaria, meh ora nyebabake rasa ngantuk lan ora nyandhet sistem saraf pusat. Kerugian obatan kasebut minangka efek kardiotoksik, sing mbatesi panggunaan wong kanggo patologis kardiovaskular. Nalika urtikaria biasane diwenehake:

Antihistamin saka generasi katelu lan kaping papat - Cetirizine , Levocetirizine , Fexofenadine , Erius . Obat-obatan ing grup iki ora ana reaksi nambani obat-obatan sadurungé. Manfaat kasebut kalebu wektu tumindak.

Dosis sing dipilih gumantung ing umur pasien lan keruwetan reaksi alergi. Durasi saka perawatan beda. Ing wangun akut, bisa diwatesi 7-10 dino, kanthi obat pick-up sing ora dilarang kanggo sawetara minggu.

Apa sing kudu dilakoni nalika urtikaria

wanita ing pawon ngisep pil Pemurnian kulit saka plak lan penghapusan pratandha urtikaria liyane bisa dipercaya yen sampeyan ngetutake sawetara rekomendasi:

  • Hubungi dokter kanggo perawatan. Urtikaria nduweni gejala sing padha karo sawetara penyakit sing mbutuhake perawatan sing bener.
  • Rampung ngrampungake kabeh terapi.
  • Aja sunbathe utawa menyang amben tanning nalika blisters katon.
  • Gunakake deterjen hypoallergenic.
  • Ngilap nganggo andhuk alus. Buangake kulit sing nyenyet lan ngresiki awak.
  • Aja nganggo obat sing adhedhasar inhibitor asam asetilatrolat, codeine, inhibitor - Enap, capten, enem. Obat-obatan iki nyebabake pambentukan owah-owahan kulit ing urticaria.

Urticaria ngirimake akeh alangan. Nanging kudu eling yen alergi jenis iki bisa ditrapake, sanajan ing formulir sing kronis bisa dawa lan berulang.

Jenis lan panyebab urticaria

Urtikaria ana ing saben wong katelu sing manggon ing planet iki paling sithik kaping pirang-pirang ing saindhenging urip. Antarane alasan sing nyebabake manifestasi kasebut nyebabake panyimpangan ing fungsi sistem kekebalan. Penyakit iki bisa ditemokake ing wong diwasa lan bocah, lan manifestasi bisa dumadi ing awak lan ing membran lendhut. Therapist dipilih dening dhokter gumantung saka faktor provoking.

Maca ...
Pengobatan obat urtikaria

Urticaria minangka salah sawijining penyakit sing paling umum. Nalika urticaria ing kulit kanthi cepet katon blisters pucat jambon, kang banget gatal. Nalika urticaria utamane dijupuk perawatan gejala. Iku kalebu loro wilayah: eliminasi saka tumindak alergen lan nggunakake obatan. Kajaba iku, obat-obatan disebabake normalake saluran gastrointestinal, nguatake sistem kekebalan awak, nambah metabolisme, lan ngurangi permeabilitas pembuluh getih.

Maca ...
Mastositosis, urtikaria pigmen

Taksositosis kulit minangka patologi kompleks sing ana hubungane karo akumulasi lan proliferasi sel mast ing kulit. Iki minangka penyakit sing rada langka sing asring dumadi ing umur bayi. Sajrone karusakan sel mast, mediator inflamasi (histamin, serotonin, heparin, bradykinin) dibebasake. Padha nyebabake owah-owahan ing permeabilitas, pembengkakan, lan pengembangan kapiler. Mediator inflamasi iki nyebabake gangguan kulit sing khas. Tanggepan kulit duwe prognosis sing apik. Yen patologi berkembang ing masa kanak-kanak, banjur tamba lengkap bisa.

Maca ...
Diet kanggo urtikaria
wanita masak panganan

Ing perawatan komplèks urticaria panggonan sing penting dikuwasani déning diet, sing mbebayani kanggo ngilangaké alergen lan kanggo njaga nyegah rashes. Allergists ngomong yen urticaria kronis kerep ana nalika saluran gastrointestinal, patologi ati lan empedu. Rashes katon nalika eksaserbasi. Ing kasus kasebut, diwenehake diet terapi nomer 5.

Maca ...
Urticaria ing bocah-bocah
urtikaria ing awak bayi

Urticaria sing paling umum ditemokake ing bocah cilik, nanging perkembangane uga bisa ditemokake ing jaman remaja. Tandha pisanan munculé penyakit iki yaiku leceting karakteristik, pembentukan kulit warna jambon, sing muncul minangka asil saka busur intercellular. Kapindho iku gatal parah amarga iritasi reseptor kulit nalika mbentuk busung.

Maca ...
Urticaria kronis, idiopatik, ulang
panggonan urtikaria

Penyakit urtikaria kasebut ora mbebayani (kajaba kejut anafilaksis), nanging panyebabe kerep nyebabake karusakan ing awak. Urticaria dianggep minangka gejala penyakit liyane, kayata infèksi, masalah saluran pencernaan, penyakit rematik lan autoimun, lan uga tumor entheng utawa mbebayani. Kanthi diagnosis sing tepat, tumindak rekomendasi dokter, perawatan obat sing sistematis lan diet sing ketat, sampeyan bisa ngalami remisi jangka panjang, lali babagan rasan gatal sing suwe.

Maca ...