Erythema nodosum on legs

sikil lara Erythema nodosum iku sawijining varian saka vasculitis alergi ing ngendi inflamasi pembuluh kulit subkutan lan kulit dicathet.

Minangka penyakit kasebut, pasien kasebut nada hemispherik sing padhet. Formasi nyeri lan paling asring katon kanthi simetris ing sikil.

Perkembangan eroetma nodosum ing paling kasus wiwit ing 20-30 taun ing mangsa mangsa musim semi.

Panyebab lan faktor risiko

Penyebab saka penyakit bisa uga kena penyakit infèksi utawa ora bisa ngalami infèksi (kurang luwih). Penyebab nodosum eritema ing sikil:

  1. Streptococcus spp. .
  2. Reaksi alergi kanggo obat (adhedhasar bromine, yodium, antibiotik, sulfonamida, kontrasepsi) lan vaksinasi.
  3. Ing ngarsane alergi (ruam kulit, dermatitis atopik, asma bronkial).
  4. Patologi saka jaringan pembuluh darah (thrombophlebitis, atherosclerosis, varises).
  5. Nuduhake bocah.
  6. Prediksi genetik.
  7. Penyakit noncommunicable (colitis, paraproctitis, penyakit Behcet).

Erythema nodosum bisa kedadeyan minangka asil saka infèksi suntingan karo kekebalan awak sing amat.

Gejala penyakit

Ciri khas saka penyakit iki - ciri nodul sing padhet nganti 50 mm. Lumahing kulit ing panggonan-panggonan formasi rada membengkak, dadi ireng lan ireng.

Kelenjar kasebut ningkat kanthi cepet, nanging nalika ukurane wis tekan, ukurane bakal mandheg. Ing bulges sing nyeri lan sensasi iki mundhak karo palpation.

Sawise 3-5 dina, simpul dadi luwih padhet lan ganti warna, kayata lebam: abang - biru-abang - ijo - kuning. Lokasi asring cermin: kanthi simetris ing sikil loro, kadhangkala nyedhiyakake dhewe siji sisi utawa ing pedhet.

Gejala umum:

  • hyperthermia;
  • mriyang;
  • nggegirisi;
  • rusak umum, lemes nemen;
  • conjunctivitis;
  • nyeri ing jaringan otot (utamane perangan awak);
  • lan ora ngalami rasa sakit ing sendhang.

Duration saka penyakit kira-kira 1 sasi. Periode akut nganti 3 minggu, banjur masalah katon: titik simpul lan titik hiperpigmentasi tetep ing panggonan. Ing kasus sing jarang, patologi dadi kronis lan kadhangkala kambuh.

Diagnostik

Kanggo netepake diagnosis sing dilakoni lan pemeriksaan laboratorium. Kagiatan kasebut ditemtokake ing pembedaan patologi, definisi panyakit lan panyebab sing gegandhengan.

gadis ing dhokter Cara diagnostik:

  1. Tes getih - ndeteksi leukositosis neutrophil, tambah ESR.
  2. Seeding bakteri saka nasopharynx - kanggo ngenali streptococcus.
  3. Analisis feces - kanggo ngilangi yersiniosis.
  4. Yen nyebabake rasa nyeri ing sendi, iki uga diwenehake kanggo nemokake rheumatolog lan tes getih kanggo tes reumatik.
  5. Diagnosis Tuberculin.
  6. Analisis histologis situs kasebut.

Ing kedadeyan kesulitan ing statement diagnosis, konsultasi paralel ing pulmonologist, spesialis ENT, infectiologist bisa.

Aplikasi cara diagnosa kaya instrumental:

  • pharyngoscopy;
  • rhinoscopy;
  • radiografi paru;
  • Ultrasound lan rheovasography saka vena saka extremities ngisor;
  • komputasi tomografi paru-paru.

Arsenal gedhe riset perlu kanggo ngenali komorbiditas, amarga erythema nodosum bisa muncul amarga pathologi abot kasebut minangka formasi onkologis utawa tuberkulosis.

Therapy

Ngukur terapeutik gumantung marang sababe ROOT ditetepake nodosum eritema - wiwitane kabeh dana bakal diarahake kanggo solusi. Nalika sumber infèksi sing ditindakake antifungal, antivirus utawa antibakteri tumindak.

Nalika nodosum eritema utama ditindakake:

antihistamin

  1. Obat anti-inflamasi (nonsteroidal): Diclofenac, Movalis, Nimesulide, Tsilekoksib.
  2. Kortikosteroid (hormonal): Prednisolone , Methylprednisolone . Kanggo nambah tindakan nonsteroidal anti-inflammatory drugs.
  3. Antihistamin : Zodak , Cetirizine , Loratadine , Suprastin , Fenistil, Alerzin.
  4. Aminoquinoline klompok obat-obatan (karo relapses lan protracted dalan saka penyakit): Plaquenil, Delagil.
  5. Terapi vitamin.
  6. Obat-obatan immunomodulatory .

Terapi adjuvant

Minangka perawatan tambahan, aplikasi lokal salep nonsteroidal lan kortikosteroid, krim, uga kompres karo Dimexide diwenehake .

laser foot treatment Cara fisioterapi - iradiasi ultraviolet ing dosis erythemal, phonophoresis karo preparasi hormonal, therapy laser - digunakake ing perawatan lan sacara signifikan ningkatake asil perawatan.

Regresi gejala cepet menehi metode pemurnian extracorporal: plasmapheresis, hemosorption, radiasi sinar laser.

Sajrone perawatan, dhokter kudu diwajibake mirsani owah-owahan ing kelenjar sing dibentuk, terapi iki tahan nganti pambekanan lengkap saka tanda-tanda patologis inflamasi ing wadhah jaringan subkutan.

Sajrone perawatan tahap akut penyakit, panganan kanthi jumlah produk asam laktat ing diet lan mode setengah amben dianjurake.

Perawatan bocah lan wanita ngandhut

Therapy kanggo erythema nodosum pediatri ing sikil ditindakake kanthi ketat medhia medis amarga perlu kanggo akeh test kontrol lan obat sing digunakake.

wanita hamil Ing wektu nyusoni, kerumitan kanggo ngatasi penyakit iki luwih rumit amarga akeh obatan sing dianjurake ngancam perkembangan normal lan urip ing janin ing jero kandungan.

Erythema nodosum minangka proses regressing dhewe, saengga, kadhangkala padha mandheg ing iki tanpa cara perawatan obat, kayata bed rest lan fiksasi karo bandages elastis.

Nanging kanthi patologi sing parah, cara iki ora bisa ditrapake, supaya perawatan ditrapake miturut kahanan.

Obat-obatan sing ora dianjurake sajrone meteng bisa digunakake yen entuk manfaat sing luwih dhuwur tinimbang risiko sing bisa.

Konsekuensi saka penyakit lan sawise periode terapeutik

Sawise rampung perawatan, kanggo 2 sasi, dianjurake kanggo mbatesi beban fisik ing awak, uga supaya owah-owahan suhu dadakan lan signifikan (bathi panas, shower kontras, hipotermia ing mangsa panas utawa panas banget ing srengenge ing mangsa panas).

Pundhut nyurung ing 3-6 minggu sawise penyakit.

Erythema nodosum nerusake tanpa karusakan signifikan ing awak manungsa lan arang banget rawan dadi kronis. Bebaya penyakit iku asring tumrap latar mburi liyane, patologi sing luwih mbebayani.

Mulane supaya akeh panalitene sing digunakake kanggo diagnosis sing dibedakake - pamriksaan sing lengkap bisa diterangake ing tahap awal penyakit serius kayata sarcoidosis, tuberkulosis, tumor oncologi. Sawise ndeteksi patologi kasebut, deteksi ing tahap awal penting banget - suksese perawatan lan urip pasien ing mangsa ngarep gumantung kabeh babagan iki.

Erythema nodosum ing sikil yaiku penyakit ora nyenengake nanging ora mbebayani. Ing acara saka segel abang ing sikil kudu berkonsultasi karo rheumatologist. Prognosis ing terapi apik amarga anané penyakit sing bebarengan, eritema bisa diobati ing periode gestation, lan ing pediatrik.

Nambah komentar

Email ora bakal diterbitake. Perangkat kothak ditandhani *
Komentar bakal katon ing kaca sawise ditrapake.